Примката се затяга! Обискират имоти на Вълка (ОБНОВЕНА)

Комисията за противодействие на корупцията разследва Румен Гайтански заради заема от ББР

Примката се затяга! Обискират имоти на Вълка (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Обискират имоти на Румен Гайтански - Вълка. Това съобщава БНТ.

Действията на прокурори, служители на Комисията за противодействие на корупцията и полицаи са във връзка с разследването на кредит, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие (ББР).

ВИЖ ОЩЕ: Вълчи капан: Доган прибрал почти 30 млн. лева от ББР през схема с Румен Гайтански

Снимка: България днес

Акцията тече на адреси в София и в офиси в Кърджали. 

Преди дни, на 9 август, от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) обявиха, че разследват отпуснат заем от Българската банка за развитие в размер на 148, 5 млн. лева на фирмата на Румен Гайтански-Вълка "Роудуей кънстракшън" АД през 2019 г.

От тази сума 30 млн. лв. отишли за погасяване на задължение на ТЕЦ-Варна към банка, уточниха тогава от комисията.

ВИЖ ОЩЕ: Лъсва истината за заграбените 150 млн. лв. от държавата от тандема Доган-Гайтански

"Налице е обосновано предположение за това, че се касае за извършени закононарушения, които са довели до значително ощетяване на ББР, съответно финансовия интерес на държавата", казаха от КПК.

От съобщението стана ясно още, че действията по разследването имат за цел да установят цялостния процес от отпускането от ББР на кредита до неговото усвояване от съответните крайни бенефициенти, с оглед на наличието на данни за представена пред банкатафиктивна обезпеченост на отпуснатия заем. 

В края на юли групата на ГЕРБ-СДС в СОС обвини столичния кмет Васил Терзиев в нарушение на обществения интерес със спряното събаряне на незаконния ловен хотел на Румен Гайтански до язовир "Искър".

Името на Румен Гайтански доби публичност през 90-те години на миналия век, когато се оказа, че фирмите му ДИТЦ и "Волф 96" са получили концесията за боклука на София. Тя бе прекратена през 2006 г., след като дружествата отказаха да чистят и столицата осъмна с боклуци.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай