Слънчака става база за възстановяване от вируса

10 хотела подкрепят спасителната идея на БХРА

Слънчака става база за възстановяване от вируса | StandartNews.com

10 хотела подкрепят спасителната идея на БХРА

Слънчев бряг може да възкръсне за нов живот след кризата около коронавируса, ако се реализира идеята на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за превръщането на курорта в балнеолечебен център за възстановяване на преболедувалите опасната зараза.

Пандемията затвори курортите ни и провали всички планове сезонът по Черноморието да започне още по Великден. Сега браншът мисли как да спаси лято 2019.

Преди повече от половин век Слънчев бряг е бил прочут не с алкохолния туризъм, а с кристално чистия си въздух, изтъкват от БХРА.  „Морските течения на „Слънчев бряг“, Несебър и гората отзад – това съчетание създава уникална йонизация, която способства за лечение на всички видове вируси“, уточни Веселин Налбантов, зам.-председател на асоциацията пред бТВ.

В писмо до правителството от бранша предлагат да изпрати учени и вирусолози, които да тестват качествата на въздуха в курорта.

„Предлагаме нашите хотели да се превърнат в балнеосанаториуми или профилакториуми за всички тези българи, които са преболедували, да дойдат на море на преференциални цени“, добави Налбантов.

Досега в офертата са се включили около 10 хотела, а предложението важи след отмяна на извънредното положение. Според Института за анализи и оценки в туризма летен сезон ще има, но различен от всички до сега. 

„Ще има хотели, които ще работят по-добре – това ще бъдат по-малките хотели. Ще има хотели, които ще имат проблеми – това ще бъдат много големите хотели или хотелски комплекси. Но при всички случаи – трябва да знаем, че туризмът е феномен и той няма да бъде спрян от коронавиурса“, заяви Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма, цитиран от бТВ. От Института са изчислили, че само за март загубите за туристическия бранш са 48 млн.лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай