Превозвачи плашат с блокади на границата

Фирмите недоволни от забавянето на разрешителните за международни превози и от заложените мерки в пакета "Мобилност"

Превозвачи плашат с блокади на границата | StandartNews.com

Различни браншови организации на родните превозвачи готвят затваряне на гранични пунктове по време на празниците заради липсата на многократни разрешителни за международни превози в Европа ( СЕМТ). Това предупреди зам.-председателят на Национално сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов забавеното разпределение на квотите.

"Доколкото успях да разбера, някои колеги са решили да затварят ГКПП "Кулата", някои - ГКПП "Калотина", други - ГКПП "Капитан Андреево", и това са хора от различни браншови организации, които са обединени от това, че СЕМТ-овете за тази година още ги няма и не е ясно при какви условия за разпределени тези валидности и кой е допуснал монопол на пазара. Много от тези неща трябва да се изяснят и затова тези процеси ще бъдат неконтролируеми. И в момента точно това се опитваме да направим - все пак да успеем да разберем къде какво ще се случи, защото по тия светли християнски празници това не е най-доброто. Но за жалост, протестите са спонтанни и се очакват през следващите дни", обясни Лалов пред Агенция Фокус.

Той посочи, че това заедно с пакета "Мобилност 1" е сред нещата, които разделят Европа на две скорости. "Нашите хотели нямат персонал, нашите транспортни фирми също закъсват за персонал, всякакви други фирми от икономиката - също. Двете скорости на Европа са реално нещо и ако някой не го вижда, просто съжалявам. Ние икономически закъсваме точно заради липса на персонал и ще продължаваме да закъсваме още повече, защото нас ни изпомпват. Всеки, който е бил в чужбина и се е срещал с българските общности там, знае, че те се увеличават нон стоп и то поради две много ясни причини - медицинско обслужване в държавата и обучение. Те казват, че не е толкова заради парите, които получават, а защото са сигурни в тези държави заради социалните придобивки - безплатно здравеопазване и много добро обучение. Това е факт неоспорим и ние просто оставаме без хора, топим се като нация, заяви Лалов и посочи, че точно върху този въпрос трябва да работи много здраво българското правителство.

„В момента назрява още един скандал във връзка с разпределение на ЕКМТ/СЕМТ-овете и валидностите към тях. То излезе в петък, но само за един час беше на сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и беше премахнато, защото се получи недоволство от транспортния бранш. Получи се така, че определени фирми монополизират пазара– нещо, което е недопустимо нито за Европейския съюз, нито са някоя друга нормална държава. Напрежението ескалира и това разпределение беше свалено от сайта на Министерството, но фирмите вече го бяха получили и в момента тече ескалация на напрежението, защото никой нищо не казва. Не се предвижда никаква спешна среща“, каза още Лалов.

Той обясни, че обикновено СЕМТ-овете се раздават в началото на декември, защото има много документи за транспорт между трети държави. „А в момента е 22 декември и официалното разпределение още не е излязло, тъй като беше свалено и беше обяснено, че това е било нещо като експериментално разпределение. А вече няма време, транспортните фирми няма накъде да ходят, като нямат подписани договори. В следствие на което ескалацията на напрежението на това разпределение и сбирката на 10-и в Брюксел просто ще прелее всякаква търпимост на транспортните фирми. Те и без това са изправени до стената и фалитът пред тях просто е предначертан. Така че проблемът е огромен и не ми е ясно защо нямаме никаква реакция от министерството ва транспорта“, заяви Лалов и посочи, че е опитал безуспешно да се свърже по телефона с министър Росен Желязков.

На въпрос дали правителството реагира адекватно на проблемите на българските превозвачи, Лалов посочи, че не вижда никаква адекватна реакция. „Явно някои хора не осъзнават какво означава транспортът за тази държава. И онези 17 млрд. лв., които той вкарва в Брутния вътрешен продукт на държавата. Така че явно нещата са опрели до кокал и през тези две години, в които ние трябваше да договаряме пакета „Мобилност“, са били проспани. Защото много държави успяха да договорят условия, които да ги удовлетворяват. А всичко в момента се прави от тези силни икономически държави, защото на тях им трябва работна ръка, а не заради условията, при които работят нашите работници“, заяви Лалов и посочи, че нашите работници работят при най-добрите условия при цяла Европа и с най-добрите камиони.

„Така че всичко това е поставено извън фокус и се акцентира върху неща, които не са верни – че всичко се прави заради условията на труд и заради това нашите работници да се чувстват нормално, а те досега не са се чувствали ненормално.

Изобщо, всичко е изкривено и вместо нашето правителство да удари по масата, в момента ние не виждаме нещо, което да може да принуди силните в икономическо отношение страни да преразгледат своята позиция. Защото не е тайна, че например на Германия й трябват още 65 хиляди шофьори, тъй като само там през тази година се пенсионират толкова и те няма откъде да ги вземат. Да не говорим и за Франция, Белгия и Холандия.

Така че нещата опират до друго и всеки човек, който пътува из чужбина – например аз бях преди два дни в Германия, може да каже пред магазините им колко свободни позиции за работа има и колко работници търсят. Германия в момента се нуждае от още 1 милион души работна ръка, която ще бъде изпомпана от нас. И при нас какво ще остане, кой ще плаща данъци?

Въобще, проблемът е много по-голям, отколкото някой се опитва да го представи. И е крайно време да се удари по масата и да се каже: „Стига!“. Защото ние всички сме в един Европейски съюз, а не сме донори на някои европейски държави“, заяви Лалов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай