Претоплено фейк меню за Пеевски

Машината за манипулации на Прокопиев и Цветан Василев бе пусната заради преименуването на "Булгартабак холдинг"

Претоплено фейк меню за Пеевски | StandartNews.com
  • Машината за манипулации на Прокопиев и Цветан Василев бе пусната заради преименуването на "Булгартабак холдинг"

Тече тридневна поредна медийна акция срещу депутата Делян Пеевски, който се превърна в основен враг на Иво Прокопиев и Цветан Василев заради законодателните си поправки за КТБ и за прозрачност във финансирането на онлайн изданията, пише в анализ в. "Монитор", препечатан и от най-голямата онлайн медия - Блиц.

Този път машината за манипулации  бе пусната след информация, че „Булгартабак холдинг“ свиква общо събрание на акционерите, на което да се преименува. Това бе пореден повод на няколко издания, свързани с кръга около провалилата се на политическата сцена градска десница и беглеца - банкер, да набъркат по абсурден начин Пеевски в статиите си.

Истината, както обикновено, е съвсем различна.
Депутатът Пеевски няма абсолютно нищо общо с дружеството от 2016 г., когато продаде миноритарния си дял от общо 5% в него. Въпреки това, медиите на тези издатели пришиват не само несъществуващи връзки с дружеството, а дори контрол над него.

Тон за претопленото фейк меню този път зададе флагманът на Иво Прокопиев „Капитал“, последван веднага от останалите присъдружни сайтове на разградския бос - „Дневник“ и „Медиапул“. Включи се дори bTV, чиято новинарска емисия гарнира информацията за свикването на общото събрание на „Булгартабак холдинг“ с абсурден тюрлюгювеч, намесващ името на Пеевски без каквито и да било реални факти. Ден по-късно същата, вече остаряла новина за преименуването на тютюневия холдинг, бе препечатана и от „Фрогнюз“. Но разкрасена с конспирация - Пеевски провеждал „възродителен процес“ с дружеството заради съдебно дело в Ню Йорк -любима опорка на Фабриката за фалшиви новини срещу депутата. След като се спука  балона по акта „Магнитски“, те започнаха да надуват нов - по закона РИКО. Но окончателното решение и по него едва ли ще ги зарадва.

На третия ден фалшивата новина Булгартабак - Пеевски отново бе подхваната от „Дневник“. Вече под формата на анализ, в който онлайн изданието на Прокопиев преповтори всички опорки, но извади и нова – „Булгартабак“ бил „замесен в контрабанда на цигари в доклад на турската Служба за борба с организираната престъпност, изпратен и до Интерпол“.

Темата с въпросния доклад преди година бе  експлоатирана мащабно от Фабриката за фалшиви новини. След това обаче стана ясен отговорът на турските служби на въпросите на българската прокуратура. А той дословно гласеше, че „действията на контрабанда на цигари касаят цигари със съответни марки, без да се твърди, че производител на тези марки е „Булгартабак“, както и че няма данни за извършено престъпление, нито за водени разследвания. Това обаче сега отново бе спестено в публикациите на умните и красивите. Защото   директно унищожава опорката им, че докладът бил неглижиран у нас, защото – видиш ли, службите за сигурност протежирали Пеевски.
Причината за превъртането на една и съща фалшива новина в продължение на дни, е прозрачно ясна. Който реши да потърси информация за Пеевски в световната търсачка Гугъл, да види поредица от очернящи статии, които го правят виновен дори за ланския сняг.  Последната стратегия на Фабриката за фалшиви новини също е ясна - фейк срещу Пееевски при всеки удобен информационен повод. Независимо дали става дума за смяната на името на Булгартабак или за орязаните възнаграждения в Парламента. Колкото и да е странно, името му бе пришито и към дебатите за окастряне на заплатите на депутати, които бойкотират работата на парламента.

Поводът за дискусиите беше решението на БСП соцдепутатите да не влизат в пленарна зала и реално да не вършат законодателната дейност, за която са избрани. Независимо, че парламентарният дебат е между управляващи и БСП, манифактурата за клевети набедиха за скандала Пеевски - депутат от ДПС. Но пропуснаха да припомнят, че той е съавтор на няколко законодателни инициативи, които връщат отнети приходи на държавата и изсветляват стратегически сектори за обществото. Защото тези факти не влизат в опорките на изданията, коментира в. "Монитор".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай