Празнуват 130 години адвокатура в България

Специално за празника за първи път беше представена книгата на преподавателя по конституционно право професор Пенчо Пенев...

Празнуват 130 години адвокатура в България | StandartNews.com

Висшият адвокатски съвет ще отбележи 130-годишен юбилей с книга, посветена на значението на Конституцията в съдебния процес. Неин автор е известният преподавател по конституционно право проф. Пенчо Пенев. Тържественото честване на годишнината от приемането на първия закон за адвокатите ще има в сряда в Народния театър.

Законът за адвокатите е приет на 22 ноември 1888 г. Негов архитект е тогавашният министър на правосъдието д-р Константин Стоилов. С името на д-р Стоилов се свързва началото на модерното законодателство в българската съдебна система. През 2005 г. 22 ноември е обявен за ден на българската адвокатура.

Според председателя на ВАдвС, Ралица Негенцова, денят не е просто тържествен повод, а и време за размисъл за това какво е постигната адвокатурата досега и как може да остане тя в крак с времето.

Специално за празника за първи път беше представена книгата на преподавателя по конституционно право професор Пенчо Пенев. "Адвокатът, Конституцията, приложимото право" е помагало за юристи, журналисти и изследователи. Целта на книгата е да обърне внимание върху значението на Конституцията за съдебния процес.

Според проф. Пенев Конституцията не се използва достатъчно активно в българския съдебен процес. Трудът му цели да промени това като "покаже на адвоката като творец на съдебния процес възможностите, които има".  

В сряда по случай годишнината на тържествена церемония в Народния театър ще бъдат наградени изявени адвокати от цялата страна. За отличието е номиниран по един член от всички адвокатски колегии в страната. Ще бъде присъдена и наскоро учредената награда на името на Тодор Бурилков, като получателят тази година е Траян Марковски за "изключителен принос" към българската адвокатура.

Водеща на събитието ще е актрисата Ана Пападопулу, а режисьор - Жоро Торнев. Сред поканените са президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, председателя на Конституционния съд, председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, главният прокурор, министърът на правосъдието Цецка Цачева, представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, патриархът Негово светейшество Неофит, и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай