Правото да се самоопределям като неинтелектуалец

Стана сложно - вече не е достатъчно само да мразиш чалгата

Правото да се самоопределям като неинтелектуалец | StandartNews.com

  • Стана сложно - вече не е достатъчно само да мразиш чалгата

Ох, сложни времена настанаха, прелюбезни! Едно време, за да минеш за интелектуалец, достатъчно беше да мразиш чалгата. Сега вече е необходимо да мразиш и правителството. Много неща за мразене се насъбраха, някакви списъци трябва да се правят, някакво счетоводство да се води... Точно, както заекът в онзи анекдот, дето накрая рекъл: "сексът си е същият, само много бумащина се натрупа". Заекът не казва точно това, но няма да го цитирам правилно, за да не загубим детската аудитория. Единственото, което в никакъв случай не трябва да си позволяваш - ако искаш да си интелектуалец - е да мразиш, или да те намразят правозащитниците. Тогава става страшно!
Ето, днес много ми се иска да коментирам и дебатите в социалната мрежа около книгата "В като вагина", но пусто пак се притеснявам: едно за детската аудитория, второ да не ме сполети съдбата на Джоан Роулинг. Съдбата й не, че е лоша - тиражите й се очетвориха след скандала, предизвикан от това, че авторката на "Хари Потър" си нема работа да рече, че менструация имали само жените и... Правозащитните организации я направиха на мекица, разни институти й отнеха наградите, които преди й бяха присъдили. Да не разказвам цялата история - има откъде да си я прочетете!
Самата книга е и полезна, и интересна, и страхотно изпълнена като оформление и полиграфия. Но там, където се смесват термините биологичен пол и джендър, настъпва лека обърквация, която може да доведе до нов пристъп на шизофрения у БСП, например, или пък до нарочна декларация от ВМРО. Затова и аз няма да коментирам могат ли хора, които не са жени, да имат менструация. Със сигурност няма да се справя с политическата коректност. Но ще си позволя да вляза в спор с хипотетичен човек, който се самоопределя, например, като трактор. Спорът е забавен, поучителен и засяга само и единствено правото на самоопределение. Доктрината, казано простичко е следната: не е важно какъв си се родил, а как се самоопределяш. Постигната е абсолютна свобода на волята и - ако се самоопределяш като трактор - редно е да те допускат и до селскостопански изложения. Дали там ще искат да те купят като трактор е друг въпрос - той не засяга твоето самоопределение. Ти държиш да си трактор. Нещо повече, държиш и настояваш другите да те наричат трактор и да се отнасят с теб като трактор. Тук прескачаме техническата част: смазочни материали, горива, експлоатация на ходовата част и двигателя и т.н. Интересува ни само правото на самопределение и свободата да бъдеш какъвто искаш. То изглежда индивидуално право, но всъщност не е. За да може да бъде реализирано, то задължава околните да не те наричат, както си искат, или както са свикнали досега, а по точно определения начин, който ти си си избрал. Сега, не съм специалист, но ако ме заставят да наричам някого трактор, защото той така си е избрал, това не нарушава ли моите права? Най-малко правото на свобода на словото и съвестта? Например, ако моята религия ми забранява да приемам, че тракторите имат душа, по тази причина - ако вие настоявате да ви наричам трактор - аз вероятно ще вляза в дълбока морална колизия с моите вярвания.
Дори знаменити интелектуалци, които никой не би определил като яростни правозащитници, влязаха в капана на самоопределението. Няма общо с половото самоопределение, но си спомням как през 2001, след като Симеон Втори дойде на власт, непрежалимият писател Георги Данаилов казваше: "Досега социалистите ме наричаха монархо-фашист, много моля вече да ме наричат само фашист!" Разбира се, не успя да ги убеди да го наричат само "фашист", вероятно защото неговото право на самоопределение не беше подкрепено нито от "Репортери без граници", нито от "Хелзинкския комитет", абе... изобщо, дори и организацията "Гърбати китове хомосексуалисти за забрана на противопехотните мини" отказа да го подкрепи! Примерите извън половото самоопределение са безброй - цял един народ се самоопредели като преки потомци на Александър Македонски, без да са гърци. Друга държава се самоопредели като наследници на Римската империя на север от Дунава. Трета държава, с оръжие в ръка, настоява хора, били пет века арменци, внезапно да станат азери...
Сами разбирате, прелюбезни, че изобщо не е достатъчно как се самоопределяте! Много е важно да отвоювате правото другите да ви виждат, наричат и третират точно така, както сте се самоопределили.
Тук можем много лесно да се плъзнем в злободневието. Например колизията между самоопределящата се като "работеща" прокуратура и президентът, който отказва да я нарича така. Аз наистина се чувствам безсилен в темата, защото си мислих, че само при половото самоопределение е сложно, но в политиката се оказва още по-сложно.
Предхристиянските ни предци са вярвали, че ако нарекат даден предмет или явление по нов начин, те променят и качествата му. Това явление някои наричат индуктивна магия и го смятат за основополагащо в прехода на цивилизацията от анималистични вярвания към антропоцентрична философия и религия. Явлението не е чак толкова древно. Твърдят, че след промените в Русия, в знаменитата "Большая советская энциклопедия", прекръстена вече на "Большая руская энциклопедия", в раздела за произхода на населението на Казахстан пишело следното: "Древните казахстанци били грижовни скотовъди, неустрашими воини и сръчни занаятчии. Но, поради интелектуалната си изостаналост, те не подозирали за съществуването на евреите и всички неблагополучия в своя живот обяснявали с тъмните природни сили".
Може би, истинският скандал ще настъпи, когато модерната цивилизация вземе да настоява, че всеки, който желае (не само желае да спечели Оскар) може да се самоопредели като евреин!
Това ми изложение може да продължи до край, но всъщност целта му е проста: заявявам правото си да се самоопределям като неителектуалец! Предпочитам изпитаното съветско определение "пролетарий на умствения труд"! И не защото съм несъгласен с писмото на интелектуалците срещу правителството или с различните им позиции по въпросите с Истанбулската конвенция, половото самоопределение, директора на БНТ, световните еврейски-, ковид-, кемтрейлс- и всякави други заговори! Просто е много уморително, напълно невъзможно да имаш мнение по всичките тези въпроси. Още по-уморително е това, че трябва да мразиш тези, които имат друго мнение. Ами... отказвам се!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай