Правилото за 11 юни - гръм, дъжд, вятър, градушки

Ще бъде с максимални температури от около 20° на места из високите полета на Западна България, до 30° в отделни източни райони

Правилото за 11 юни - гръм, дъжд, вятър, градушки | StandartNews.com

Облачността ще бъде по-често значителна, предимно купеста и купесто-дъждовна. В много райони ще има валежи, на места - интензивни, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра, възможни са и градушки. През деня вятърът ще се ориентира от северозапад и временно ще се усилва. Ще бъде с максимални температури от около 20° на места из високите полета на Западна България, до 30° в отделни източни райони. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и още малко ще се понижи.

Над Черноморието, в отделни райони сутринта, видимостта временно ще е намалена от мъгла. През деня ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно вечерта и през нощта срещу петък на места ще превали и прегърми. Не са изключени локални порои и градушки. Вятърът ще е до умерен предимно от юг, около и след обяд – с бриз откъм морето, а по-късно вечерта ще се ориентира от запад-северозапад. Ще се задържи топло с максимални температури между 23° и 27° Температурата на морската вода е 20-22°, по-ниска на север от н. Калиакра. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има валежи и гръмотевична дейност. Ще духа умерен северозападен вятър и с него ще нахлува по-студен въздух. Ще настъпи понижение на температурите и максималната на височина 1200 метра ще е около 17°, на 2000 – около 10°.

До края на тази седмица въздушната маса над страната ще се задържи неустойчива. Над много райони около и след обяд, както и до полунощ, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще бъде с краткотрайни валежи, на места придружени с гръмотевици. Ще бъде с локални интензивни явления и със значителни количества валеж; по-голяма е вероятността за тези явления в петък в Източна България, а в неделя - отново на запад. Вятърът ще бъде предимно от запад-северозапад, в петък - предимно умерен, до неделя постепенно ще отслабне. В петък дневните температури и на изток ще се понижат, а през почивните дни, когато преди обяд ще има и слънчеви часове, отново ще се повишат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай