Пожарът в Хасковско може да подпали и Турция

Военен хеликоптер помага за овладяването на огъня

Пожарът в Хасковско може да подпали и Турция | StandartNews.com

Ситуацията с пожарите в Хасковска област е критична. Пламъците, тръгнали от Ямболско и прехвърлили река Тунджа, обхванаха стотици декари площ. Огънят гори поне на два фронта с дължина около 20-30 километра. Пламъците стигнаха до община Свиленград, където по-рано беше обявено бедствено положение, съобщи БНР.

Пламъците са опасно близко до българо-турската граница и е въпрос на време огънят да премине в южната ни съседка.

"Ще мине границата. Засега няма, но ще мине", каза Николай Вълчев, директорът на регионалната пожарна безопасност.

.От района на село Лесово, област Ямбол, пожарът е преминал река Тунджа, обхванал е територии от землището на тополовградското село Присадец и е навлязъл в община Свиленград. Снощи са били евакуирани 16 жители от село Присадец заради близостта на пламъците до населеното място. Трудният терен и силният вятър усложняват гасенето.

Властите призовават да не се пали огън на открито в населените места, забранява се почистването на ливади и стърнища със селскостопанска техника.

За гасенето на огъня в село Присадец разказва доброволец:

"Началникът на пожарната, който беше тука, взема решението, всички пожарни по шосето да оросяват и така се спаси селото".

Областният управител на  Хасково Стефка Здравкова каза:

"Силният ураганен вятър беше причината на моменти огънят да прехвърли река Тунджа и да премине територията на област Хасково. Изключително тежки условия за гасене на пожара."

10 хиляди декара са площите, които горят в Тополовградско. 

"В 5, 10 села възникват пожари по дворове, по къщи, ако тия хора не спрат да палят огън в населените места, прогнозирам днес да изгори някое село. Нямаме автомобили, с които да реагираме повече", каза Николай Вълчев.

Пламъците са достигнали и селата Маточина, Варник, Моравец:

"Пазим селата само. Идват, но каквото  и да дойде няма да е достатъчно. Пожарът е бзконтролно развитие. Не можем да го контролираме".

От петък насам в Хасковска област горяха 30 пожара, бедствено положение има в общините Хасково, Димитровград, Харманли и Тополовград.

Локализиран е вече пожарът до село Лесово, но все още има опасност от разгаряне на огъня заради силния вятър. На място са противопожарни автомобили, военни и доброволци. Областният управител на Ямбол Димитър Иванов обясни: 

"Нещата са под контрол. Ще останат екипите да доизгасят тлеещите места и да наблюдават да не се разгори, че вятърът е много силен". 

Почти две денонощия бяха необходими за да бъде локализиран огънят, който се разпростря на фронт повече от 8 000 декара. Изгоряла е нискостеблена растителност, значителни стопански щети не са нанесени.  

Една от версиите за възникването на пожара е, че огънят е тръгнал от района на Граничния пункт "Лесово" от изхвърлена неизгасена цигара. 

От вчера в овладяването на пожара е включен и военен хеликоптер. С негова помощ е отрязан пътят на огъня към границата с Турция. Комисар Кольо Гяуров, директор на противопожарната дирекция в Ямбол, уточни: 

"Хеликоптерът в момента извършва гасителни действия на фронта на пожара, който се движи по посока поречието на река Тунджа, посока село Устрем. И в момента това ни е целта - да локализираме този фронт, за да не се прехвърли на територията на село Устрем". 

Рискът от пожари в Ямболска област остава - температурите са високи, а в цялата област духа силен вятър. В голяма част от региона не е валял дъжд от близо два месеца. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай