Пожари вкараха общини в бедствено положение

Бедствено положение е обявено в 4 общини в Хасковска област, включително областния град

Пожари вкараха общини в бедствено положение | StandartNews.com

Бедствено положение е обявено в 4 общини в Хасковска област - Хасково, Харманли, Димитровград и Тополовград. Причината са многото пожари на територията на цялата област, предаде БНТ.

Голям пожар успя да прехвърли магистрала "Марица" край Харманли и стигна близо до индустриалната зона на града.

Заради силно задимяване в района беше спряно движението по магистралата между Харманли и Любимец. Към 20 ч. движението по магистралата беше възстановено.

Общата площ на пожара е над 5 000 декара. Вятърът затруднява работата на огнеборците. Основните сили са насочени върху това да не се допусне стихията да стигне до близките населени места.

"Обстановката в страната е изключително сериозна, нека сънародниците ни бъдат внимателни и не палят никакви огньове", призова директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов по повод обстановката в страната.

"Използвам случая да се обърна към всички мои сънародници да бъдем изключително внимателни. В никакъв случай самонадеяни. Изключително бурният вятър нанесе много сериозни щети в четирите области Хасково, Ямбол, Стара Загора, от половин час и в Сливен. Моля, бъдете изключително внимателни. Задръжте – никакво палене на огньове", призова Николов, цитиран от Фокус.

По думите му в момента на територията на страната особено в изброените четири области има десетки на брой пожари.

"Към момента нашите действия направиха така, че да няма непосредствена опасност за населените места. Така или иначе рискът е изключително голям. Това наложи да предислоцираме сили от Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Габрово, Бургас, да помагат на колегите от Хасково, Ямбол и Сливен", каза още директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай