Пожарът във Воден е овладян. Последни новини за огнения ад в страната

Очаква се президентът Румен Радев да посети засегнатите райони тази сутрин

Пожарът във Воден е овладян. Последни новини за огнения ад в страната | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Вече пети ден продължава борбата с пожара край село Воден. Към момента той е овладян и обстановката бавно се нормализира, предаде БНТ.

Остава частичното бедствено положение в пограничната община Болярово, Ямболско. Очаква се президентът Румен Радев да посети засегнатите райони тази сутрин.

Към момента ситуацията във Воден е спокойна, няма опасност за населението. Вчера огнеборците успяха да овладеят огъня въпреки тежките условия, високите температури и постоянно променящия посоката си вятър. Борбата с огъня продължи през цялата нощ.

В гасенето се включиха четири хеликоптера и огнеборци от Турция. Огънят почти стигна до българо-турската граница, но българските пожарникари успяха да го спрат.

Във Воден започнаха да пристигат и първите дарения за хората, които останаха без дом. Днес в гасенето се очаква да се включат и много доброволци.

с. Воден от въздуха, кадър от бТВ

Иначе пожари в цялата страна продължават да бушуват и днес, съобщава Нова телевизия. Дъждът в петък даде глътка въздух на огнеборците, които се опитват да потушат пламъците край Воден.

"В момента пожарът се развива низово в широколистен масив. Организирана е цялата налична техника, с която разполагаме. Предислоцирана е към просека, която е направена в горната част на масива, за да можем да започнем да обработваме пожара", заяви ст. комисар Любомир Баров.

И добави: "При силен вятър, какъвто имаше през петъчния ден, единствената възможност е предислоцирането на силите и средствата. Със сигурност можем да кажем, че фронтът на пожара намалява. Работим  по основното направление на огъня, което е между селата Крайново и Странджа. В момента на място са разположени над 34 пожарни автомобила с над 100 души личен състав. Имаме 60 души  от Министерство на отбраната, от Столичната община, личен състав и техника, от "Гранична полиция", от "Жандармерия", тежка техника и високопроходима такава от Държавно горско стопанство, доброволци."

По думите му огънят е обхванал ориентировъчна площ от около 53 000 декара сухи треви и храсти, 2500 декара горски низов масив и 500 декара върхов масив. "Към момента посоката на разпространение на пламъците е далеч от населените места", подчерта той.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай