Пожар на депо за отпадъци в два града у нас

На мястото има дежурен екип за контрол и наблюдение

Пожар на депо за отпадъци в два града у нас | StandartNews.com

За пожар в депото за битови отпадъци на Мездра и Враца съобщиха от общинската администраця във Враца. Три пожарни автомобила се бориха с огъня, а седем тежки камиона засипват огнището с пръст, за да не се позволи на пламъците да се разгорят отново. Към 15:00 ч. пожарът вече е потушен.

На място остава дежурен екип, който ще извършва контрол и наблюдение през следващите 24 часа. Мярката е превантивна, за да се предотврати следващо лумване на пламъците, защото клетките са стари и в тях има така наречените метанови "джобове", които евентуално биха могли да се възпламенят от високата температура на тлееща материя.

Голяма част от центъра на Враца е обхванат от задушлива миризма. Замерванията в района показаха завишени стойности на въглероден диоксид, въглероден оксид, диазотен оксид и серен диоксид, но те не надвишават пределно допустимите норми. Уредите на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите не са отчели и пикови концентрации на замърсители на въздуха.

Жителите на Враца да затворят прозорците си, докато пожарът бъде овладян, призова кметът на Враца Калин Каменов във Facebook. По думите му пожарните коли са на място и правят всичко възможно огънят да бъде овладян бързо, но ситуацията се усложнява от поривите на вятъра, които, освен че затрудняват гасенето, носят и дима към града.

Все още няма информация за мащаба на пожара и каква е причината за него. За последните два месеца това е вторият път, в който пламъци обхващат депото. През август отпадъците се самозапалиха заради високи температури.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай