Попариха ни с газа. Яко скача и повлича всичко

20 на сто по-скъп природен газ одобри КЕВР

Попариха ни с газа. Яко скача и повлича всичко | StandartNews.com

КЕВР ни попари с цената на газа. Природният газ поскъпна с 20 на сто от 1 юни, реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране на закрито заседание.

ВИЖ ОЩЕ: Поскъпват от храните до имотите. Защо?

През юни един мегаватчас синьо гориво ще се продава за 45,27 лева.

Това няма да доведе до промяна на цената на тока, парното и топлата вода, уверяват от регулатора. Но само преди ден стана ясно, че се готви и скок на тока и парното от 1 юли.

При него най-сериозно ще бъдат ударени софиянци. При средно увеличение на цената на тока за бита за страната от 3.02 на сто, столичани и останалите клиенти на ЧЕЗ в Западна България ще получат с 4.17 процента по-високи тарифи, сочат разчетите на КЕВР, за които ще има обществено обсъждане на 2 юни.

При потребителите на ЕВН в Югоизточна България прогнозният ръст е 2.38%, а за "Енерго-Про" в Североизточна България - 2.13%. Захранваните от ЕРП "Златни пясъци" ще плащат с 1.58% по-ниски сметки.

Парното в София ще поскъпне с 14.25%, следващите с най-голям ръст са жителите на Велико Търново - 13.27%, във Варна повишението ще е 11.01%, в Бургас - 10.75%, във Враца - с 9.51%, в Пловдив - 8.9%, а в Плевен - с 8.12 на сто. Произвежданият от топлофикациите ток обаче ще поскъпне сериозно средно с около 30 на сто, което съответно се отразява върху цената на тока за бита.

В допълнение, ефект за повишаването имат поскъпналите драстично парникови квоти, купувани от тези дружества. Въглищните електроцентрали - с изключение на двете т. нар. американски "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", чиято енергия задължително се купува от НЕК, са отрязани от достъп до регулирания пазар.

Те ще трябва да работят само на свободния, където обаче цените са доста под формираните от държавната ТЕЦ "Марица Изток 2".

Всичко това ще се отрази на цените, които неминуемо ще полетят нагоре в цените

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай