ЕС ни дава 2,9 млн. евро за борба с чумата (ОБНОВЕНА)

Страната ни очаква и спешна помощ от 11 милиона евро за компенсация на убити животни

ЕС ни дава 2,9 млн. евро за борба с чумата (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

България ще получи финансова помощ от Европейския съюз в размер на 2,9 милиона евро за борба с африканската чума по свинете.

Това стана ясно след среща на земеделския министър Десислава Танева и еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис.

Страната ни очаква и спешна помощ от 11 милиона евро за компенсация на вече ликвидирани огнища на чумата в свинекомплексите.

Още през юли министър Десислава Танева поиска финансиране от Европейската комисия за справяне с чумата. Днес вече е факт, че 2,9 милиона европейски средства ще можем да използваме за лабораторно оборудване, лабораторни проби и за превенция на африканската чума.

Предстои Европейската комисия да помогне и за компенсация на вече ликвидираните огнища на чумата в свинекомплексите.

„ Ние изпратихме и по реда за спешна помощ искане за 11 милиона евро, към 31 юли, сума очаквана, прогнозна, по повод обезщетенията на евтаназираните свине в огнищата в свинекомплексите. Тази сума ще търпи корекции и ние, разбира се, ще я коригираме. Ще очакваме до месец решение. Помощта, която поискахме, комисарят и неговият екип потвърдиха, че ще бъде разгледана в спешен порядък“, обясни Танева.

Основен акцент на срещата днес в Европейската комисия беше възможно ли е да бъдат компенсирани малките стопанства у нас, които не са регистрирани.

„Подкрепа и компенсация ще има само за големите свинекомплекси, но предвид това, че хората са участвали в борбата с чумата, като доброволно ликвидираха свинете в личните си стопанства, предлагаме план за подкрепа на тези стопани, за изграждане на биосигурност в техните ферми, независимо от това колко са големи. Ситуацията с чумата в България е много сериозна и аз призовавам въпросът да не се политизира“, каза Андрюкайтис.

В средата на септември и началото на октомври у нас пристига група от Европейската комисия, която ще проверява направеното до момента по отношение борбата с чумата. От резултатите от тази проверка ще зависи бъдещата финансова подкрепа за България от страна на Европейската комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай