Понеделник,

Полицаите чакат преговори с МВР за заплати

От: Рачо Рачев, сн. Архив -
A
A
A

"Чакаме официални разговори по доста наболялата тема дали и с колко ще се увеличават заплатите на служителите в МВР", съобщи пред БНР Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, във връзка със започващите протести с искане за по-високи възнаграждения на полицаите и пожарникарите.

Първата проява на недоволство е насрочена за 11 часа днес във Варна. Подготвят се протести и в Русе, Кърджали и Бургас.

Попов уточни, че неформални разговори с ръководството на МВР се водят постоянно.

"У колегите се натрупа една обида и усещане за пренебрежение, доколкото от началото на пандемията колегите бяха натоварени с допълнителни задачи и функции, които доста утежниха ежедневната им работа. Всичко това допълнително натежа в продължаващите вече месеци протести. Оценяваме изключително високо работата на колегите в тези тежки условия. Работата им беше високо оценена и от министър-председателя, и от министъра на вътрешните работи и заради това беше изненадващо, че МВР не попадна сред тези държавни административни структури, където бяха увеличени значително заплатите на служителите", коментира синдикалният председател.

Той посочи, че в периода от юни до септември над 10 000 служители на МВР са били еднократно награждавани със суми - в размер от 300 до 650 лева: "При това награждаване бяха пропуснати някои дирекции на МВР - бяха пропуснати пожарникари и служители на дирекция "Миграция", които имат пряк сблъсък с коронавируса. Критериите не бяха ясни и това даде възможност на някои лидери да направят някои изкривявания в системата, за които сме сигнализирали по-висшите инстанции".

Попов подчерта, че решението кого ще награди е било изцяло в правомощията на министъра на вътрешните работи и той не се е консултирал със синдикатите в МВР.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички