Политолог: Редовно правителство преди 11 август

Това прогнозира ръководителят на катедра "Политология" към СУ "Св. Климент Охридски" доц. Светослав Малинов

Политолог: Редовно правителство преди 11 август | StandartNews.com

"Не очаквам прелом в общественото мнение за 2 месеца. Промени обаче ще има. Следващият път опасността от предсрочни избори ще накара избирателите да узреят за по-големи компромиси в посоката на стабилността. Ще имаме редовно правителство преди 11 август, съветвам лидерите на партиите на протеста да подготвят избирателите си, че ще има компромиси. Определени неща трябва да бъдат казани от сега" , заяви в ефира на "Денят ON AIR" ръководителят на катедра "Политология" към СУ "Св. Климент Охридски" доц. Светослав Малинов.

"Това е обичайната смяна на политическите назначения. Това, че е служебно правителство, не променя нищо. Съвсем нормално е. Няма нарушение на закона. Съответният министър ще си поеме последствията, ако законът е нарушен в случая с МВР."

Той припомни, че служебните кабинети са аномалия, макар и да не са противоконституционни. Но беше категоричен, че е невъзможно служебният кабинет да прерасне в редовен, особено според Конституцията.

"Някои министри вероятно ще останат. В следващия кабинет трябва да се търси фигура за премиер, който не е политически лидер на партия. И трябва да се намерят определени политики и хора, които да ги изпълняват. Трябва обаче да бъде ясен кабинет с ясно мнозинство в Народното събрание. Това не се получи този път", каза политологът пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Малинов смята, че за да може да се направи кабинет без партиите на статуквото, всичките протестни партии трябва да увеличат между 25-30% гласовете си.

Експертът допълни, че коалиции се правят от ниво лидер -  до подкрепяща партия, като между тях има огромно пространство, и то ще бъде запълнено.

"Думата "договорки" е неизбежна, но е добре този път коалиционното правителство да има програма, където те ще бъдат писмено оповестени. Ако протестните партии не демонстрират и нов стил на управление, може да се запитаме защо искат да сменят старите. Реториката на изборите е "гласувайте за нас", а реториката на коалицията е "какво да направим заедно", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай