Показват находките от АМ "Струма"

Те са част от изложбата "Българска археология 2018" в НАИМ- БАН

Показват находките от АМ "Струма" | StandartNews.com

Археологически находки, разкрити при строителството на автомагистрала „Струма“ край село Покровник, са част от експонатите в националната изложба „Българска археология 2018“. Традиционната експозиция с най-интересните и впечатляващи проучвания е открита днес в Националния археологически институт с музей при БАН.

Изложбата ще продължи до 14 април и в нея могат да се видят находките, открити при проучване на селище от римската и късноантичната епоха край село Покровник, за което учените предполагат, че е древният град Скаптопара. Сред експонатите са монети, керамични съдове и метални предмети.

За археологически проучвания в участъка Благоевград-Крупник от АМ "Струма" Агенция "Пътна инфраструктура" досега е осигурила над 3 милиона лева. За тази година в археологически проучвания агенцията ще инвестира близо 8 милиона лева.

Тази година предстои преместване и теренна консевация на археологическите ценности, открити край село Покровник. Откритата раннофристиянска църква и римска фамилна гробница ще бъдат преместени, а на място ще се запазят частите от римската вила и баня, които не попадат в трасето на автомагистралата.
През миналата година започнаха археологически проучвания и по трасето на АМ „Хемус“ - в отсечката между п.в. „Белокопитово“ и с. Буховци и в участъка Видин-Димово-Ружинци-Монтана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай