Погледнете си личната карта, може да е невалидна

Утре изтича допълнителната валидност на личните документи

Погледнете си личната карта, може да е невалидна | StandartNews.com

От 14 септември, понеделник, започва да изтича допълнителната 6-месечна валидност на личните документи, която бе одобрена със Закона за извънредното положение заради епидемията от коронавирус.

Удължаването на валидността на лични карти и шофьорски книжки бе въведена само за територията на страната на тези, които изтичат в периода от 13 март до 31 октомври. Това означава, че ако личната карта и шофьорската книжка изтича на 13 септември, от 14 септември тя е невалидна. Най-дълго документите ще могат да се използват, ако датата на валидност им е 31 октомври - тогава те изтичат на 31 март 2021 г.

Експертите съветват да си видите датата на валидност, за да не се изненадате неприятно от другата седмица.

Парламентът пък прие на първо четене две поправки в закона за личните документи. Първата предвижда открадната или изгубена лична карта, вече обявена като невалидна в информационната система на МВР, да не може да си връща валидността, ако бъде намерена. Според втората промяна документи за самоличност ще бъдат обявявани за невалидни, ако по служебен път е получена информация за фалшива самоличност, както и по изрично искане на човека, ако има съмнение, че с данните му е злоупотребено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай