Подозират умишлено замърсяване на две реки/ОБНОВЕНА/

Цели се дестабилизация, каза Дани Каназирева

Подозират умишлено замърсяване на две реки/ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Започвам да си мисля, че става въпрос за умишлено замърсяване с цел дестабилизация. Това заяви областният управител на Пловдив Дани Каназирева, която заедно с министъра на екологията ЕмилДимитров – Ревизоро проверява в момента реките Юговска и Чепеларска. Екоминистерството съобщи, че след контролни проверки в петък е открито завишено количество цианиди – опасни соли на циановодородната киселина. Уведоми, че днес ще има извънредна проверка, в която ще участва лично министърът. Той заяви, че замърсяването е голямо, но ще говори повече за причините след края на проверката. Вероятният източник на замърсяване е предприятие за добив на метали в град Лъки.

ВИЖ ОЩЕ: Проверяват две реки за цианиди

Явно тези хора са смятали, че събота и неделя няма да има проверки, но ето – тук сме, каза още Каназирева.

Служители на Басейнова дирекция са установили в петък следобед концентрации на цианиди два пъти над нормите. Изпратени са предупреждения до пет общини – Лъки, Асеновград, Садово, Родопи и Марица. Те препоръчват местното население да не ползва вода от двете реки.

Предупреждение е изпратено до ВиК Пловдив и РЗИ Пловдив за необходимостта да извършат анализ за качеството на питейните води от водоизточниците, разположени в терасата на река Чепеларска.

„Напоителни системи“ следва да извършат анализ на водите за напояване, като се вземе предвид, че евентуалният източник на замърсяване е свързан с добив на метали в района на гр. Лъки и да дадат указания за тяхното ползване от населението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай