Поддържана е по-висока цена на горивата у нас

Това казаха министрите Горанов и Караниколов с брифинг след извънредно събрание на правителството

Поддържана е по-висока цена на горивата у нас | StandartNews.com

Борсовите цени на петрол за периода на пандемията са намалели драстично, коментира финансовият министър Владислав Горанов, но същевременно в същия период при търговията на дребно големите вериги поддържат цена на дизела средно с около 30 ст. над средната цена и около 55 ст. от цената в складовете.

По думите на Горанов при бензина статистиката за цената е подобна. Това заяви на брифинг министърът на финансите Владислав Горанов относно изграждането на държавни бензиностанции.

"Не е тайна, че темата с цената на горивата на дребно е коментирана с години. В подкрепа на тази констатация мога да ви припомня, че са се провеждали и много протести. Многократно е сезирана комисията за финансов надзор, многократно са извършвани анализи, от които сме получавали данни, че конкуренцията работи. В период на криза все по-остро се забялзват някои диспропорции, които нямат обективно обяснение", заяви Горанов.

Финансовият министър заедно с икономическият министър Емил Караниколов представят на брифинг промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси  след извънредно заседание на Министерския съвет. Двамата министри са съвносители на точката от дневния ред на заседанието на МС.

Припомняме ви, че Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие "Държавна петролна компания" към министъра на икономиката, която да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти.

С оглед подобряване на конкуренцията на пазара и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса, като допълнителна дейност, компанията ще изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай