Почитаме Св. Мина - покровител на семейството

Светецът помага на бездетните съпрузи да се сдобият с наследник

Почитаме Св. Мина - покровител на семейството | StandartNews.com

Православната църква почитат на 11 ноември паметта на Свети Великомъченик Мина, считан за покровител на семейството и пазител на сираците и бездомните.

Светецът помага на бездетните съпрузи да се сдобият с наследник. Войниците също очакват благодатна закрила, защото в първите векове на Християнството самият светец е бил прочут и смел воин.  

Свети Мина напуснал военната служба и се оттеглил в гората. Веднъж в града било устроено шумно тържество в чест на езическите божества. Отшелникът Мина, който изповядвал християнската вяра, слязъл в града и започнал да разобличава самозабравилите се езичници. В отговор бил арестуван и посечен заради вярата си. Останките на светеца били пренесени в родния му град Александрия, където вярващите ги погребали с почести. На мястото била построена църква, посветена на мъченика, в която ставали многобройни чудеса.

Имен ден празнуват Мина, Минчо, Минка, Виктор, Виктория, Викентий

На този ден Църквата ни почита и светците Виктор и Викентий. В народния календар денят бележи средата на т.нар. вълчи празници - времето от Архангеловден до Коледни заговезни. В миналото в този период хората спазвали различни забрани, за да не слизат вълците близо до селището и да не нападат стадата им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай