Побъркаха родителите. Нова идея за 1-4 клас

Майки питат да вземат ли отпуск и кога

Побъркаха родителите. Нова идея за 1-4 клас | StandartNews.com

Децата от първи до четвърти клас да продължат да ходят присъствено на училище поне до края на седмицата, а останалите да минат онлайн, предлага Софийският оперативен щаб. После и най-малките ученици може да се обучават дистанционно.

Идеята дойде, след като сутринта здравният министър обяви, че от утре, 21 октомври 2021 г., всички деца минават на онлайн обучение. Това предизвика паника след родителите как да си вземат в отпуск, за да стоят при най-малките. Побъркаха ни, бяха първите коментари в социалната мрежа, след като следобед стана ясно, че може и да не им се налага да го правят до края на седмицата.

Фейсбукгрупите на родите и учители завряха от липсата на яснота по темата и от гневни коментари по адрес на министъра.

Регистрираната заболеваемост в София на 14 дневна база е 812 на 100 000 души, докладва пред щаба директорът на Столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев, съобщиха от Столичната община.

Съгласно издадената вчера, 19 октомври, заповед на министъра на здравеопазването присъствените учебни занятия в училищата следва да бъдат преустановени от утре, 21 октомври. Актуалните данни за карантинираните паралелки са 4 процента в начален етап на обучение, 7 процента - в прогимназиален и 8 на сто - в гимназиален.

Въз основа на тези данни, както и заради изключително краткия срок на въвеждане на заповедта, софийският щаб предлага на министъра на образованието и министъра на здравеопазването, учениците от 1 до 4 клас в София да продължат присъствена форма на обучение поне до края на седмицата, а всички останали да преминат на обучение в онлайн среда. Това ще даде възможност и на родителите на най-малките ученици, които не могат да остават сами, да направят организация.

Детските градини и яслите в София продължават работа присъствено. Регистрираните карантинирани деца са малко над 3 процента. Директорите на общинските болници и центровете за социални услуги алармираха за сериозен проблем с организацията на работа, която се въвежда от днес в полунощ.

Съществен процент от персонала не разполага с необходимите сертификати, за да се обезпечи работата на всички отделения и услуги от утре.

В следващите дни Столичната община ще организира изнесени пунктове за ваксинация на публични места, които да дадат допълнителна възможност за поставяне на ваксина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай