Плюсове и минуси за седми реактор на АЕЦ Козлодуй

Една от технологиите, за която се предполага, че ще се използва, е технологията AP 1000

Плюсове и минуси за седми реактор на АЕЦ Козлодуй | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов обяви вчера, че правителството ще даде старт на проекта за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това ще се случи на днешното правителствено заседание. Борисов беше в Козлодуй, придружен от лидерите на КНСБ и "Подкрепа", и министрите на финансите и енергетиката.

"Няма сензация, този акт се очакваше, защото 2012 година беше създадено предприятие към АЕЦ "Козлодуй" - "Нови технологии". Там беше назначен един модерен екип", обясни пред БНТ енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Предстоящото решение на Министерски съвет е да се дадат пълномощия на Българския енергиен холдинг да започне проучване относно технологиите - тоест, преминаване на един следващ етап. Дава се възможност на БЕХ да избере най-модерната технология за следващите 50 или 60 години.

Една от технологиите, за която се предполага, че ще се използва, е технологията AP 1000. Това е един от най-модерните проекти, основан изцяло на действието на пасивни системи за безопасността, с много плюсове и минуси. Проф. Георги Касчиев обясни, че това е същата технологията, която правителството на Борисов е отказала да подпише с "Уестингхаус" през 2015 година. По този проект има построени 4 реактора в Китай и са започнати още 4 в Щатите.

"В случая, това е отчаян ход да се предотвратят санкциите, които грозят Турско-балканския поток и мисля, че господин Борисов се надява по този начин малко да отложи поне нещата", заяви експертът.

По негово мнение това е предизборно решение, с което се цели да се прикрие провалът с Белене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай