Пловдив 2019: Малта ни предаде щафетата, пълна с рекорди

Отбеляза двуцифрен ръст на туризма и рекордни инвестиции

Пловдив 2019: Малта ни предаде щафетата, пълна с рекорди | StandartNews.com

Двуцифрен ръст на туризма, рекордни инвестиции и над 400 000 посетители на събитията от културната програма – това е резултатът за Малта, чиято столица Валета бе досегашен домакин на най-големия културен европейски афиш през 2018 година. Най-малката държава на Стария континент е с малко над 300 квадратни метра площ и около 450 000 души население след бежанската вълна в последните години.  Само за година интересът на местните жители към културните прояви е нараснал с близо 50 процента.
На основния площад с милиони фойерверки и гирлянди над 5000 туристи от цял свят изпратиха тържествено годината, която направи Малта световна културна, а не само туристическа дестинация. Световни изпълнители поздравиха жителите с успешния проект – Европейска столица на културата.
Островът е наистина преобразен. 70-вековната му история се разказва по увлекателен и интерактивен начин. Това бе новото възраждане за Малта, годината, която даде нов живот на Малта, каза в  изключително емоционално изказване министърът на културата Оуен Боничи, който съвместява и длъжностите министър на правосъдието и шеф на местния парламент.  Според него през миналата година е постигнат  безпрецедентен ръст на културния туризъм, той е бил съпроводен с увеличаване на вложенията и създаване на нови работни места.
Председателят на Фондация Валета 2018 Микалев пък добави, че преди пет години са решили да започнат това предизвикателство, но не са очаквали такива рекордни резултати, които са превърнали града в световна иновативна културна дестинация и вдъхновяваща за посещение столица на милиони туристи от целия свят.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай