Пловдив става Перник 2

55% от водата на града под тепетата се губи, шефовете на ВиК с космически заплати

Пловдив става Перник 2 | StandartNews.com

55% от водата на града под тепетата се губи, шефовете на ВиК с космически заплати

Перник 2. Така от няколко дни пловдивчани определят града си, след като стана ясно, че по официални данни на местния ВиК оператор загубата на водата е около 55%. Специалисти смятат обаче, че водното дружество е занижило процентите. Заради старите тръби и нерехабилитирана мрежа и процентът на загуба гони 70%. Официално в 5-годишния бизнес план на дружеството е записано, че на всеки 100 километра водопреносна мрежа са регистрирани близо 97 аварии на година, разкри „Марица” в свое разследване за разхищението на вода под тепетата.

ВИЖ ОЩЕ: Водни шефове със 100 бона заплата

За тази година ВиК - Пловдив доставя на абонатите над 35 млн. кубически метра от скъпоценната течност. При 55% загуби това означава, че други 44 млн. кубика отиват в земята от прогнилите тръби, което прави над 1400 литра всяка секунда. Друг е въпросът, че голяма част от тръбите са от материал, който отдавна е забранен в Европа. При тези загуби и прогнозите за

намаляване на резервите във водосборите на река Марица,

от които ВиК захранва града и съседните села, съвсем скоро Пловдив може да се превърне в Перник 2. Още по-голям е проблемът с обратните води. Голяма част от канализационната мрежа е стара и с ограничен капацитет, дружеството все не намира пари, за да реализира Южния колектор. За неговото изграждане ВиК - Пловдив може да получи 100 млн. лева по ОП "Околна среда", но все още не е осигурило собственото участие от 17 млн. лева. Същата е ситуацията и с Пречиствателната станция, утайките от която с години заплашват да залеят Марица край Ягодово и Катуница.

В същото време обаче държавното дружество отдавна се използва като хранилка за партийни кадри.

Аз на тебе, ти на мене

Ключовият ръководен персонал на ВиК Пловдив се състои от двама души - управителят Спартак Николов и контрольорът Валентин Василев. За 2018 година възнагражденията на двамата възлизат на 99 хиляди лева. Само за сравнение - година по-рано те са били 83 хиляди, става ясно от годишния отчет на дружеството. Контрольорът Валентин Василев не е случаен човек, той беше управител на водното дружество до 2013 година, а Спартак Николов му беше заместник. На предпоследните избори Василев стана кмет на район "Южен", а след края на мандата триумфално се завърна във ВиК - Пловдив на ключовата ръководна длъжност. Управител там вече е неговият „втори“ - Спартак Николов. Така че двамата високоплатени специалисти вървят в тандем отдавна.

И за другите да има

Още едно нещо прави впечатление в годишния отчет за 2018 г. Разходите за външни услуги са скочили с близо 2 милиона лева, разкри още „Марица”. За посочената година на външни фирми чрез обществени поръчки са предоставени 9,593 млн. лева, при 7,360 млн. за предходната година. Само 1 милион годишно отиват за охранителната фирма, която пази денонощно обектите на ВиК.

И рентиерството влезе в дейностите

Освен основната дейност - водопроводни и канализационни услуги на граждани и фирми, местното ВиК стана и рентиер. С решение на принципала Министерство на регионалното развитие от края на миналата година ВиК стана собственик /чрез вливане/ на имотите на бившата Проектантска организация. Така дружеството управлява етаж от знаковата сграда на пл. "Съединение" 3, ресторант "Мемори" на партера и 9 дка земя със сгради на бул. "Шести септември". Заедно с активите обаче ВиК е наследило и 663 000 лева задължения, натрупани през годините от "Пловдивпроект".

Инвестиционен план

В 5-годишния бизнес план, което всяко ВиК дружество е задължено да депозира пред КЕВР, за 2019 година са заложени инвестиции за близо 6 милиона лева. През 2020 г. те падат на 5.6 милиона, а през 2021 г. са още по-малко. Или средно за петте години на човек от населението, което местното дружество обслужва, се падат по 9 лева. Може би и затова водата в Пловдив все още е сред най-евтините в страната. Само да не се окаже, че накрая ще ни излезе солена заради лошата управленска политика.

Източник: "Марица"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай