Племенник на Райна Княгиня води атентата в "Св. Неделя"

В храма са заложени 25 кг експлозив, сандък с пирони и сярна киселина, която прави отровен облак

Племенник на Райна Княгиня води атентата в "Св. Неделя" | StandartNews.com
  • В храма са заложени 25 кг експлозив, сандък с пирони и сярна киселина, която прави отровен облак

  • О.з. майор Коста Янков, началник на Военния отдел на БКП, загива в престрелка с полицията

Залисани покрай честването на 140-ата годишнина от Учредителното събрание, подминахме една друга годишнина, която за жалост не ни изпълва с гордост така, както приемането на Търновската конституция. На 16 април 1925 г. е извършен най-големият терористичен акт в българската история -  атентатът в църквата "Света Неделя". Под отломките на взривения храм загиват 134 души, а над 500 са ранени, като една част от тях умират впоследствие от раните си. Инициатор и извършител на това пъклено дело е Българската комунистическа партия. След разгрома на Септемврийското въстание 1923 г.

партията е поставена извън закона

Но въпреки това тя продължава своята дейност в нелегалност. В унисон от решенията на Витошката конференция от 1924 г. БКП следва курса на въоръжена борба. В страната вилнеят разбойническите чети на Тодор Грудов, Георги Янчев, Атанас Премянов, Нешо Тумангелов и други. Създаден е Политически отдел, оглавен от Станке Димитров и Военен отдел начело с  о.з. майор Коста Янков. Той е племенник на Райна Княгиня и зет на Димитър Благоев.

В същото време полицията прави големи разкрития, като залавя даже част от архива на Комунистическия младежки съюз. Към Централния комитет на БКП е създадена специална наказателна група, в състава на която влизат Вълко Червенков, Яко Доросиев и о.з. капитан Иван Минков. Целта им е да отговарят "на удара с удар", като по този начин премахват своите политически опоненти. За кратко време е убит софийският прокурор Димчев, дипломатът и публицист Никола Милев, деецът на ВМРО Никола Кузинчев и други.

Първоначално идеята била да бъде взривен "Юнион Клуб"

но това се оказало практически невъзможно. Затова се спрели на сградата на Военния клуб, в която срещу Нова година държавният глава поздравява столичани. Но атентатът бил осуетен. Идеята била с един-единствен удар държавата да бъде обезглавена. Да бъдат премахнати едновременно най-много лица от държавния и политически елит.

В този момент на помощ идва Петър Задгорски - член на партията и клисар в църквата "Света Неделя". Пред съпартийци споделя, че таванът на храма е подходящ за укриване на нелегална литература и оръжие и че той би съдействал за това. Не след дълго информацията стига до Коста Янков, който изпраща ръководителя на Софийската наказателна група Петър Абаджиев да огледа помещенията. Първият план бил да убият Владимир Начев, началник на Обществената безопасност, и на погребението му да взривят храма, за да се отърват от големите полицейски ръководители. Но последвалите провали в партията и разкритията на полицията осуетили замисъла. Затова Коста Янков и Станке Димитров "вдигат летвата", като сега вече целта им е да се обезглави направо цялата държава начело с Царя и Правителството. За целта обаче трябвало се намери подходяща жертва, на чието опело ще присъства целият държавен елит. Такава фигура те виждат в лицето на председателя на Демократическия сговор и  гарнизонен водач на Военния съюз в София генерал-майор Константин Георгиев.  На 14 април към 20 часа генералът е убит пред църквата "Свети Седмочисленици", където той

отива с внучката си, за да присъства на вечерната служба

Междувременно в "Света Неделя" са сложени 25 кг експлозив, доставен от Москва, сандък с пирони - за по-голямо поразяващо действие и сярна киселина, която да създаде отровен облак, за да задуши оцелелите. Взривното устройство е монтирано до една от колоните на основния купол на храма. Началото на опелото е насрочено за 15 часа на Велики Четвъртък. Точно в 15.20ч. силен тътен се разнася над София. На стотици метри от църквата хвърчат парчета отломки, тухли и камъни. Смъртта си намират над 130 души, стотици са ранените. В по-голямата си част официалните лица остават невредими. Поради голямото струпване на опечалени водещият опелото митрополит Стефан нарежда ковчегът с тленните останки на генерал Георгиев да бъде преместен към олтара. Така вместо под купола на храма официалните лица се озовават по-напред. Макар и ранен, военният министър Иван Вълков излиза и разпорежда на частта, която е дошла да изпрати с военни почести починалия, да отцепи незабавно района. После отива във Военното министерство и нарежда да се блокира столицата. За военен комендант е назначен капитан Константин (Кочо) Стоянов. До края на деня е обявено военно положение в Царството. Една част от организаторите - Петър Абаджиев, Никола Петров и Димитър Златарев, успяват да избягат в Съветския съюз. Опасявайки се от отмъщение от страна на БКП заради провала,

Петър Задгорски се предава на полицията

където прави пълни самопризнания. Бързо е разкрита квартирата на ръководителите на Военния отдел Коста Янков и Иван Минков. В завързалата се с полицията престрелка двамата загиват. На провелия се в началото на май процес в казармите на Четвърти полк на смърт са осъдени Петър Задгорски, Георги Коев, чийто дом е използван за явочна квартира и Марко Фридман - един от ръководителите на Военния отдел на БКП. Задочно са осъдени и Станке Димитров, Петър Абаджиев, Димитър Грънчаров, Николай Петрини и Христо Косовски.

  • Минута закъснение спасява цар Борис III

На 12 април цар Борис III потегля за Орхание (днес Ботевград) на лов и разходка сред природата. Съпровождат го проф. Делчо Илчев - ентомолог на царския музей по естествени науки (дн. Природонаучен музей), Петър Котев - главният дворцов ловец, адютантът - ротмистър от запаса Неделчо Стаматов, и един шофьор. На 14 април сутринта тръгват с автомобил към София. Петнайсетина километра след  Орхание обаче срещу колата излиза въоръжен мъж, който открива огън и убива Петър Котев. Шофьорът губи управление и се забива в телеграфен стълб. Завързва се престрелка, което помага на Царя да се върне назад, където спира идващ автомобил и отива в града за подкрепление. Когато се връща отново, заварва убит и проф. Делчо Илчев. Извършители на нападението са Копривщенската разбойническа чета, съставена от анархокомунистите Васил Икономов, Васил Попов - Героя, Нешо Тумангелов, Антон Ганчев и Нешо Мандулов. Нападателите се отървават невредими, като по-късно първите трима са убити от властите при други нападения. Мандулов бяга в Съветския съюз и загива по време на сталинските репресии, а Ганчев умира като интербригадист в Испания. На 16 април преди опелото на генерал Георгиев в Бели Искър е погребението на Петър Котев, на което отива Царя. Въпреки това, той се връща в София за да почете и генерала, закъснявайки само минута - две. Това спасява живота му. На няколкостотин метра от "Св. Неделя" избухва адската машина и така Борис остава невредим.

  • Загиват 13 генерали и герои от войните

В руините на храма смъртта си намират 13 генерали, 13 полковници, 6 подполковници и много други офицери. Сред жертвите има много жени и деца. В атентата загива и столичният градоначалник Паскал Паскалев.  Сред жертвите е ген. Иван Попов - участник в четата на Филип Тотю, герой от четири войни, генерал от пехотата Стефан Нерезов, командвал Първа българска армия при Дойран, "бащата" на българската артилерия генерал-лейтенант Калин Найденов, генерал-лейтенант Кръстю Златарев, командвал Единадесета пехотна македонска дивизия по време на Първата световна война. Неговото име носи днес граничният пункт "Златарево". Ранени са героят от Дойран - ген. Владимир Вазов, и синът на Райна Княгиня - ген. Иван Дипчев, който по зла ирония на съдбата е първи братовчед на организатора на атентата Коста Янков. Под развалините на Божия храм намират смъртта си и трима народни представители. Сред ранените са министър-председателят на България Александър Цанков, министърът на войната Иван Вълков, министърът на вътрешните работи Иван Русев, министърът на външните работи Христо Калфов, митрополит Стефан, подпредседателят на Народното събрание Борис Вазов, журналисти, адвокати, студенти, архитекти - все видни представители на българския елит.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай