Плащат 220 млн. за чистене на София догодина

Размерът на такса битови отпадъци за поредна година остава непроменен

Плащат 220 млн. за чистене на София догодина | StandartNews.com

За сумата от 220,3 млн. лв. ще се чисти София през 2021 година. Това е заложено в план-сметката за чистотата на града което бе одобрена от Столичния общински съвет. В сравнение с миналата година средствата скачат с 3 млн. лв., а миенето на улици се увеличава с 24%, предаде "Монитор".

Предвидено е измиването на улици, велоалеи, тротоари, както и на други места за обществено ползване да бъде 5 пъти годишно с автоцистерни с маркучи, в сравнение с миналата година е било 4 пъти. Заложената по този показател обща площ за измиване е 95 495 декара. И още - общо 290 390 дка ще се мият с автоцистерни с дюзи 24 пъти годишно.

За поддържане на чистотата на пространствата за обществено ползване парите за 2021 г. са 88, 4 млн. лв. За лятно почистване  са заложени 62 ,1 млн. лв., а за зимно - 26,3 млн. лв. 7 млн. лв. са предвидени за пътищата в парк “Витоша“, а за общинските пътища  - 2,3 млн. лв. Други 600 хил. лв. лева са предвидени за почистване на мантинели, пътни знаци и отводнителни шахти. 8,8 млн. лв. са заложени за биологично почистване на междублокови пространства, районни градинки и зелени площи.

За събиране и транспортиране на отпадъци, включително и извънгабаритни са предвидени 73 млн. лв. От тях 65 млн. лв. са за събиране и транспортиране на битови отпадъци и биоотпадъци.  По данни на общината в последните 3 години обемът на събрани и транспортирани отпадъци се е увеличил с 11%.

За третият елемент на план-сметката -  дейностите за проучване, проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация, закриване и мониторинг на депата за битови отпадъци или други инсталации или съоръжения средства са в размер на 53, 7 млн. лв.

Размерът на такса битови отпадъци за поредна година остава непроменен, като с по-добра събираемост се залага увеличение от 3,2 млн. лв. Таксата за недвижими имоти на граждани и за жилищни имоти на предприятията се запазва в размер на 1.6% върху данъчната оценка. Непроменен остава и размерът на таксата за нежилищните имоти на предприятията – 10% върху отчетната стойност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай