Планът "Каракачанов" за ромите: Доброволци в гетата

И 4-годишните деца на задължителна забавачка, предлагат патриотите

Планът "Каракачанов" за ромите: Доброволци в гетата | StandartNews.com

Багери в гетата за всички незаконни постройки, доброволчески отряди за респект и платено от държавата задължително обучение в детски градини от 4-годишна възраст на всички деца.
Това са част от мерките, които се обсъждат в бъдеща национална програма за интеграция на ромите, предложена от експерти от Обединени патриоти. По документа се работи усилено, но все още няма окончателен вариант. Част от обсъжданите мерки са предложени още преди няколко години, обясни пред "Стандарт" депутатът от ВМРО Искрен Веселинов, който координира работата по документа.
Според него въвеждането на задължителна забавачка ще бъде въпрос на цивилизационен избор за ромите. "Идеята е 4-годишните деца да тръгнат на детска градина, за да ги учат на това какво са морал, принципи, а не да прекарват в гетото, попивайки вредни навици. Голяма част от родителите на тези деца нямат пари да си плащат таксите за градини, дори да имат желание да ги пратят там. В този смисъл става дума за около 100 милиона лева държавен ангажимент, който ние от коалиция Обединени патриоти ще настояваме да бъде осигурен", обясни Веселинов. Според него идеята на всички мерки в програмата е, че трябва да има държавна концепция за справянето с ромския проблем, а не от гледна точка на някаква дискриминация.
"В момента имаме огромен процент от населението на страната, което е привикнало към социален паразитизъм, не, учи, не работи и в края на краищата не се интегрира в обществото поради тази причина", категоричен е Веселинов. Според Обединените патриоти има няколко направления, които са важни в програмата за решаване на проблемите с ромите. "На първо място, безспорно, е преодоляването на чувството за незачитане на закона и на ненаказуемост, която част от тази общност е култивирало у себе си,  най-вече говорим за гетоизираната част от тази общност. Както е известно циганите са повече от 30 етнически групи. Не става дума всички да ги сложим под един знаменател, но има конкретни райони и не малка част от тях, които се сепарират в гета и там законът не важи. Съответно  това е основният проблем за тяхната социализация - уважението към закона.", казва Веселинов. Според Обединени патриоти образованието и социализацията трябва да бъдат задължително условие за всяка държавна помощ.
"Всъщност ние трябва да лимитираме социалните плащания, защото в момента имаме професори по социално право в общността, които правейки редица врътки със закона, използвайки всякаква пролука в закона, си осигуряват едни много прилични доходи, без да работят. И всъщност това е една от причините за асоциализацията. Много от тях, особено в малките населени места, са се разбрали със селските кметове, при които трябва да полагат труд за помощи за безработни. Те работят някъде в Западна Европа или някъде другаде, появяват се един път на 3-4 месеца, колкото да се подпишат и се брои, че полагат часове труд и съответно си получават плащанията от държавата. Така че тук контролът за социалните плащания трябва да бъде изключително повишен", казва Веселинов. Според вижданията на Патриотите трябва да се преобразуват плащанията за семейните помощи за деца, и изобщо всички плащания по начин, за да се спре маргиналната раждаемост, особено порочното явление "деца раждат деца". "Правят се максимално деца, за да носят максимално доходи. Това са деца в риск,
които утре ще станат някакъв проблем за обществото. Така че  в тази посока също трябва да се работи, да се поощрява социалната, а не несоциалната раждаемост.", категоричен е Веселинов.
Националната програма за ромите предвижда да се сложи край и на гетата, както и на  незаконното строителство там." Нашата цел е да се премахнат гетата от територията на България, защото те са инкубатори за криминални престъпления", уверява Веселинов. Според него трябва да бъде реализирана стратегия на МВР за постоянно наблюдение и превенция на маргиналните общности с повишен криминогенен риск.
Не на последно място в националната програма е предвидено, че трябва обществото да бъде включено сериозно в опазването на обществения ред чрез възстановяване на известните в миналото доброволни отряди. Според Веселинов в тези отряди може да има и представители на ромската общност, ако са почтени и надеждни граждани. "Ще си минат съответния подбор, съответното обучение от МВР, да допринесат нещо за своята общност. Имаше една вълна при едно друго управление преди години да се назначават цигани полицаи. Тогава се оказа, че няма грамотни хора от етноса, които да бъдат назначени", казва Веселинов.
Според националната програма би могло да се възстанови вид трудово-образователна повинност. Базите на държавното дружество "Главно управление строителство и възстановяване" (ГУСВ), което е към Министерството на регионалното развитие, може да действа като професионален учебен център за младежи, отпаднали от образователната система, които нямат професия и препитание. Според предвижданията това може да стане с една малка помощ от фондовете за развитие на човешките ресурси. "Биха могли да се изградят в страната няколко такива центъра. Тези, които не са си изпълнил конституционния дълг, да бъдат обучавани на занаят, съответно да бъдат дисциплинирани, грубо казано, и по този начин да се създаде квалифицирана работна ръка. Да му дадеш шанс на този човек вместо да обира овошките и лозята на хората, да може да си изкарва почтено прехраната.", уточнява Веселинов.

И ГЕРБ иска забавачка за 4-годишните

Задължителната забавачка за децата на четири години е част и от управленската програма на ГЕРБ и бе една от първите точки, когато министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пое поста си. Целта й е точно същата - децата, които не говорят добре български език, да го усвоят и да се интегрират в училище, когато станат първокласници. Очаква се тя да заработи до края на мандата

Още коментари, анализи, интервюта и любопитни материали - четете във в. "Стандарт", който от петък е на вестникарските сергии!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай