Планинарски филми в Банско

Планинарски филми в Банско | StandartNews.com

Банско. С "Една зима мечта" стартира традиционният "Банско филм фест" в курортния град. Лентата за австрийските скиори Христоф Хьорнер и Даниел Файхтингер е заснета основно в Бад Гащайн и Арлберг, но момчетата са пътували за снимки и до Франция и Швейцария.

Тринадесетото издание на форума за планинарско кино зарадва не само банскалии, но и много туристи. През целия ден вчера залата на читалището бе пълна с любители на алпинизма, катеренето и екстремните спортове - входът е свободен. От 20 до 24 ноември зрителите ще видят изумителни кадри, ще се срещнат с легендарни алпинисти и катерачи, ще бъдат прожектирани 130 филма от 25 държави и 5 континента. Официален гост на тазгодишния "Банско филм фест" е австрийският алпинист и планински бегач Кристиан Щангл - първият човек в света, изкачил най-високите три върха на всички континенти. Любителите на красивите спортове ще се срещнат в Банско за пореден път със световни знаменитости от алпинизма, екстремните ски, парапланеризма, рафтинга, планинското колоездене. Ще видят и кадри от най-затънтените, красиви и диви кътчета. Няколко дни банскалии и гости ще се чувстват като в "Дискавъри ченъл". В тематичните филми може да се открие всичко - от простите човешки отношения до смелостта и недостижимото, до което много от нас не могат да се докоснат, уверяват организаторите.

Гостите ще могат да използват изкуствената катерачна стена в разложкото село Баня, което е само на 5 километра от курорта. Съоръжението е монтирано на една от фасадите на едноименния хотел. Висока е 12 метра и има площ 120 кв. метра. Край нея в 11 ч на 23 ноември ще се състои семинарът "Съвременни тенденции в катеренето по лед и dry tooling-а" с водещ Бенедикт Пурнер от Австрия. Всеки мераклия може да пробва уменията си по катерене.
Тази година има и детски фотоконкурс, надпревара за рисунка и филми за малчугани. Хлапета ще работят в импровизирана фотоработилница, ще имат открит урок по география. А в събота ще направят поход в Пирин заедно с най-известните български алпинисти и планинари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай