Пирогов ще помага на жертви на домашно насилие

Дава се координиран отговор към домашното насилие чрез въвеждане на пакет от услуги

Пирогов ще помага на жертви на домашно насилие | StandartNews.com

Стартиращият днес нов проект на Асоциация „Деметра“ съвместно със спешния институт „Пирогов“ и други институции цели да предложи един координиран отговор към домашното насилие чрез въвеждане на пакет от услуги, заяви пред БНР Мария Иванова от асоциацията.

Тя обясни, че „Пирогов“ е само един от партньорите. „Този проект цели да събере всички институции, Националната полиция участва също в проекта, а той самият е подкрепен и иницииран от Министерство на правосъдието“.

Пилотният проект предвижда кабинет в „Пирогов“, където помощ могат да търсят пострадали от домашно насилие. Подобен кабинет има в многопрофилната болница в Бургас, но за жертви на сексуално насилие, който по думите на Иванова е уникален по рода си в България за момента.

„Искаме да направим кабинет, който да обслужва жертвите, да се предоставя незабавна здравна помощ, да има специалисти, които да се грижат за пострадалите от нараняванията,  да се предложи една емоционална и психологична помощ, след това да се насочат към безопасна среда, съдействие от полицията също ще има, тоест идеята е да се съберат всички специалисти на едно място, за да може пострадалите да се чувстват сигурни и да преминат по нелекия път за преодоляване на тези житейски изпитания“, каза Мария Иванова.

По думите ѝ домашното насилие засяга хората на всички нива на обществото.

„За тези неща трябва да се говори, трябва да се знае, текат обучения в момента по програмата на медицинските кадри и персонал в болницата, те са запознати какви са стъпките им, има и информационни материали“.

„Този тип хора, които страдат от домашно насилие можем да ги разпознаем по физическите белези, нежелание за споделяне, избягване на конкретни въпроси, езикът на тялото говори достатъчно ясно в едни такива ситуации. Доста често те са придружени от самите извършители, така че това вече е работа на самите специалисти“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай