Ето ги новите играчи за БНР

Андон Балтаков подаде оставка през август

Ето ги новите играчи за БНР | StandartNews.com

Днес, 16 септември 2021 г., приключи приемането на документите за участие в процедурата за избор на генерален директор на Българското национално радио.

Своите концепции са подали общо 5 кандидати (по реда на приемане): Милен Митев, Жени Гаджалова, Митко Димитров, Иво Тодоров и Светослав Костов.

До избора на нов генерален директор на БНР се стигна след оставката на предишния директор Андон Балтаков през август.

Съгласно приетата от Съвета за електронни медии процедура в срок до 13-и октомври медийният регулатор трябва да оповести на своята интернет-страница кандидатите, които са допуснати до участие в надпреварата. До 20-ти октомври ще бъдат обявени тези от тях, които са допуснати до изслушване, което ще се проведе на 25-ти и 26-ти октомври, а самият избор ще бъде на 27-ми октомври.

Тогава СЕМ определя с решение кандидата, който е избран за нов генерален дирекктор. Съгласно процедурата, ако никой от кандидатите не получи най-малко три гласа, един час по-късно се насрочва второ заседание на СЕМ. В случай, че и на него не бъде избран генерален директор, отново час по-късно се насрочва ново заседание. Ако и на третото поредно заседание няма избран генерален директор, тогава процедурата по избора се прекратява.

Андон Балтаков беше избран за генерален директор на БНР на 22-и януари 2020-та година. Тогава претендентите за поста бяха шестима. Андон Балтаков мотивира искането си за предсрочното прекратяване на договора му за управление с, цитирам: "дълбоко лични причини". Медийният регулатор прие оставката му на 4-и август и избра Милен Митев за временно изпълняващ длъжността генерален директор и по закон в тримесечен срок след това трябваше да се проведе нов конкурс и той вече е насрочен.

Междувременно в свое интервю Балтаков разкри факторите, които са мотивирали решението му да подаде оставка. Да припомним, че те бяха свързани с личната му сигурност и с опит да бъде сплашен. По думите му, другите фактори са опити от няколко месеца за саботаж на работата му, както и липсата на професионална подкрепа от журналистическата гилдия в България за това, което прави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай