Пенсиите с поне 6% по-високи през 2020

Тази година увеличението бе с 5,7 %

Пенсиите с поне 6% по-високи през 2020 | StandartNews.com

Увеличението на пенсиите от 1 юли 2020 година се очаква да бъде с 6 или повече от 6 %, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред депутатите от парламентарната социална комисия, пише dir.bg. Той отговаря на актуални въпроси на народните представители. В тригодишната бюджетна прогноза е заложено увеличение с 5,3 на сто.

Министърът уточни, че ръстът на средния осигурителен доход, отчитан досега от НОИ, дава основание да се завиши прогнозата, заложена в тригодишната бюджетна рамка, като очакванията са, че темпът на осъвременяване на пенсиите от 1 юли следващата година ще е по-висок от заложения 5,3 на сто и ще е над 6 процента.

Очакваният процент на осъвременяване на пенсиите догодина зависи от ръста на средния осигурителен доход и от индекса на потребителските цени.

Съгласно златното швейцарско правило се взема по 50 процента от двете, сумира се и се получава този процент. Точният процент ще се определи от ръста на осигурителния доход и от инфлацията, но достигнатите до момента темпове дават основание за коригиране на прогнозата и очаквания за шест и повече процента увеличение, допълни Бисер Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай