Педиатрията в София получава 1,7 млн. лв. помощ

Парите ще се използват за лечение на децата и за увеличение на заплатите на работещите там

Педиатрията в София получава 1,7 млн. лв. помощ | StandartNews.com

Един милион и 700 хиляди лева ще получи Специализираната детска болница "Професор Иван Митев" по програмата "Майчино и детско здравеопазване", съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща на медици от детската болница с премиера Бойко Борисов.

Парите ще се използват за лечение на децата и за увеличение на заплатите на работещите там.

„Утре ще внеса проект на постановление в Министерския съвет, с което ще предоставим на Министерството на здравеопазването допълнителни средства както следва - за 15 апарата за дихателна реанимация неинвазивна ще предоставим 500 000 лв., за закупуването на 50 кувьоза ще осигурим 750 хиляди лв., което значи общо 1 250 000 лв. В същото време ще предвидим и 1 700 000 лв. за педиатричната болница по програмата за майчино и детско здравеопазване, което се финансира, чрез Наредба номер 3 на министъра на здравеопазването“, заяви министър Ананиев.

От името на лекарите, които заплашиха с колективна оставка, проф. Иван Литвиненко обяви, че благодаря на премиера за срещата и обещаното. Детският невролог от Педиатрията призна, че след нея до голяма степен напрежението е снето.

Здравният министър се ангажира още следващата седмица да бъде обсъдена и таксата за преглед на деца в спешните педиатрични кабинети в болниците, за което в момента родителите заплащат от порядъка на 20- 30 лв., ако детето и бъде само прегледано, но не и оставено на лечение в болницата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай