Патриархът оглави и опелото за Разпети петък

Песнопенията в петъчната вечерна служба са посветени на страданията и смъртта Христови

Патриархът оглави и опелото за Разпети петък | StandartNews.com

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави Опело Христово в митрополитската катедрала "Света Неделя".

Много вярващи православни християни съпреживяват Христовата смърт по време на традиционната вечерна служба на Разпети петък. Службата е дълга. Тежка е, защото днешният ден от Страстната седмица е най-тъжният ден за Божия син Иисус Христос. Той бил разпитван, вменили му вина, а римският наместник Пилат Понтийски, подстрекаван от тълпата, която ревяла "Разпни Го", му издал тежка присъда.

В центъра на храма е разположена Плащаницата с изобразеното на нея тяло на мъртвия и положен в гроба Христос, а зад нея е издигнат кръст, символизиращ гроба на Спасителя. Свещената Плащаница представлява изкусно извезан плат с изображението на положения в гроба Христос и символизира савана, с който е било завито тялото му след свалянето от кръста.

Песнопенията в петъчната вечерна служба са посветени на страданията и смъртта Христови. Едно от тях се нарича "Плачът на Богородица" и представлява молитва в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син.

Плащаницата обиколя около храма и символично се извършва погребението на Христос, а в края на службата тя се поставя в "гроба" в центъра на храма.

Поклонението на Плащаницата продължава до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай