Парламентът отхвърли ветото на Радев върху НПК

Прокурорът, разследващ главния ще се избира с 15 гласа от общо 25 членове на ВСС

Парламентът отхвърли ветото на Радев върху НПК | StandartNews.com

Народните представители приеха повторно промените в НПК, с които се създава фигура, която да може да разследва главният прокурор и заместниците му. По този начин депутатите отхвърлиха и ветото на президента Румен Радев.

Иначе поправките гласят още, че разследващ обвинител ще бъде номиниран от поне шестима членове от целия ВСС, тоест не само от прокурорската, но и от съдийската колегия. Магистратите ще могат и сами да се предлагат за тази длъжност. Прокурорът, разследващ главния ще се избира с 15 гласа от общо 25 членове на ВСС. Когато при първото гласуване никой не получи поне 15 гласа, изборът ще продължава с балотаж между двамата кандидати с най-много гласове. Мандатът му ще е 5 години. Върху разследващия главния прокурор се въвежда съдебен контрол над евентуални откази за образуване на досъдебно производство срещу обвинител №1 или негов заместник. Предвижда се постановлението за отказ да се обжалва пред Специализирания наказателен съд в седемдневен срок от получаването на преписа. Въззивният съд е Апелативният специализиран наказателен съд, а касационна инстанция е Върховният касационен съд.

По време на дебатите Крум Зарков от БСП заяви, че тази точка касаела върховенството на правото. „В държава, в която има върховенство на правото - няма оголени кабели“, каза той. Зарков коментира, президентът много правилно върнал законопроекта. „Това, което предлагате беше определено като абсурд, като екстравагантност, като неразбираемо понятие от цялата българска правна общност, от европейската правна общност", посочи още Крум Зарков.

Христиан Митев от НФСБ заяви, че мотивите на президента били неоснователни. По думите му нямало аргументи защо не се е провело обществено обсъждане.

Красимир Ципов от ГЕРБ обърна внимание, че тази тема стояла повече от 10 години на фокуса на парламентите. Сега се стигнало вече до закон, който давал решения. По думите му за препоръките, които били отправени трябвало конституционни промени. Той се обърна към БСП, като каза, че за да се постигне желаната съдебна реформа трябвало да се промени в Конституцията. Ципов подчерта, че авторите на мотивите са пропуснали, че прокуратурата не е централизирана структура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай