Папа Франциск ще посети бежански лагер в София

На втория ден от своята визита в България - 6 май, сутринта, папа Франциск ще посети бежански лагер в София, съобщава Ватиканският пресцентър, който разпространи официалната програма за предстоящата апостолическа визита на главата на Римо-католич

Папа Франциск ще посети бежански лагер в София | StandartNews.com

На втория ден от своята визита в България - 6 май, сутринта, папа Франциск ще посети бежански лагер в София. Това съобщава Ватиканският пресцентър, който разпространи официалната програма за предстоящата апостолическа визита на главата на Римо-католическата църква в България и Северна Македония от 5 до 7 май. Както е известно в три софийски квартала - "Овча купел", Военна рампа" и "Бусманци", има такива бежански лагери. Единият от тях обаче - този в "Бусманци", е от затворен тип и се предполага, че Негово светейшество ще посети някой от другите два лагера. 

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПА ФРАНЦИСК ЧЕТЕТЕ ТУК

В останалите събития от папската визита, които бяха вече огласени предварително. Папският самолет ще отпътува от римското летище „Фиумичино“ за София на 5 май в 7 ч. сутринта. На софийското летище папата ще бъде посрещнат от министър-председателя Бойко Борисов. Официалната церемония по посрещането на папа Франциск ще се състои на площада пред президентския дворец, след което ще последва посещение на учтивост при президента Румен Радев.
След това папата ще се срещне с властите, гражданското общество и дипломатическия корпус на площад „Атанас Буров“, пред които ще произнесе своето първо слово. Денят ще продължи с визита при Патриарх Неофит и Светия Синод в сградата на Светия Синод, където папата ще произнесе поздрав, преди да се оттегли за кратка молитва пред престола на Св.св. Кирил и Методий в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. След визитата на катедралата, от площада пред нея папата ще измоли с присъстващите вярващи молитвата „Царице Небесна“. Първият ден от папската визита в България ще завърши с литургия от 16,45 ч. на площад „Княз Александър І Батенберг“.
 На вторият ден, 6 май, след визитата в един бежански лагер, в 9,30 ч; папа Франциск ще се отправи със самолет за Раковски. Тук, в църквата „Пресвето Сърце Исусово“ в кв. Генерал Николаево папата ще отслужи литургия за Първото причастие на деца от католически семейство от цяла България. След нея ще последва обяд с епископите на България в манастира на сестрите-францисканки. Срещата с католическата общност и богопосветените ще бъде в другатаа католическа църква в Раковски - „Св. Михаил Архангел“ в кв. Секирово. Тук папата също ще произнесе слово.
 В 17,15 ч. папа Франциск ще се завърне отново за София, където ще оглави молитвата за мира в присъствието на представители на различни религиозни изповедания на площад „Независимост“ в карето, което наричаме "малкия Йерусалим" заради 4-те религиозни храма в него - православната църква "Св.Неделя" , католическия храм "Св. Йосиф", синагогата и джамита "Баня баши".
 На 7 септември сутринта Негово светейшество главата на Римо-католическата църква ще отпътува от България със своя самолет за Северна Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай