Пандемията наруши равенството между половете

Въздействието на COVID-19 e било особено негативно за жените от малцинствените групи

Пандемията наруши равенството между половете | StandartNews.com

Кризата, настъпила вследствие на пандемията от COVID-19 е върнала с 25 години назад постигнатото по отношение на равенството между половете, показва проучване на един от най-големите производители на храни в света.

Заключението от изследването на Mars, Inc. (Марс) е, че въздействието на COVID-19 e било особено негативно за жените от малцинствените групи.

Още преди кризата с коронавируса ООН изчисли, че ще отнеме повече от век, за да се преодолее пропастта по отношение на възможностите за различните полове. В момента жените съставляват 51% от населението на света и допринасят с 28 трилиона долара за глобалния БВП, но въпреки това половото неравенство все още е считано за един от най-големите глобални проблеми.

Mars отбелязва, че като глобална компания e силно фокусирана да се справи с това предизвикателство и да допринесе за създаването на една по-приобщаваща бизнес среда. Показателен пример за ангажимента ѝ към равенството между половете е фактът, че в региона, в който е и България заедно с 14 други пазара, жените съставляват 46% от служителите, а 75% от лидерския екип се състои от дами.  

Наскоро Mars представи #HereToBeHeard (англ. за „Тук си, за да бъдеш чута“) – нова глобална кампания, която насърчава равенството между половете. Инициативата е част от платформата на компанията Full Potential (англ. за „Пълен потенциал“) за постигане на полово равенство сред сътрудниците и доставчиците ѝ и на пазара като цяло.

В рамките на #HereToBeHeard на жените по целия свят се задава въпросът: „Какво трябва да се промени, за да може повече жени да достигнат пълния си потенциал?“

До края на март те могат да споделят мнението си на beheard.mars.com писмено или като запишат гласа си. Всички отговори ще бъдат анализирани от инициативата Oxford Future of Marketing Initiative (FOMI) в бизнес училището Saïd Business School на Оксфордския университет. Резултатите ще бъдат представени в изследване на Оксфорд това лято и ще дадат посока за действие на платформата Full Potential на Mars, включително и за политиките, които компанията може да реализира като част от ангажимента си за създаване на нови възможности за жените.

На глобално ниво Mars има редица показателни примери за жени, които са достигнали високи нива в корпоративната йерархия. Някои от тях, както и мъже от компанията, които ги подкрепят, споделят мненията си за равенството между половете: 

„За да достигнем пълния си потенциал, е важно да бъдем подкрепяни – от нашите партньори, семейства, приятели и, разбира се, от нашите работодатели. Понякога е въпрос на късмет и стечение на обстоятелствата, но въпреки това бих си позволила да дам съвет – дами, правете изборите си мъдро и разумно“, каза Ваня Вагич, мениджър „Корпоративни въпроси“ за региона UBBAI в Mars.

„Жените могат да достигнат пълния си потенциал в работна обстановка, която подхранва равенството без дискриминация, предразсъдъци и стереотипи. Именно затова в Mars се опитваме да създаваме отворена и приобщаваща среда, ръководена от креативността, знанията и многообразието“, коментира Зорана Новакович, директор „Човешки ресурсиׅ“ за региона UBBAI в Mars. 

„Равенството между половете и уважението към всички са неизменна част от корпоративната култура на нашата компания, което наистина ме прави горд. Заобиколен съм от невероятни дами, които са изключително вдъхновяващи личности и чудесни професионалисти. За мен е привилегия да работя и да се уча от тях. Дами, останете си уникални, вярвайте в себе си и продължавайте да следвате мечтите и амбициите си. Благодаря ви за подкрепата и отдадеността“, заяви Предраг Милинчич, директор на Mars за Балканите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай