Паметта ни страда от много пътуване

Забавят се и реакциите ни, повишава се рискът от диабет, високо кръвно налягане и рак

Паметта ни страда от много пътуване | StandartNews.com

Далечните пътувания причиняват загуба на паметта, показа ново проучване, цитирано от Дарик радио. Промяната на часовите пояси разстройва биологичния ни часовник, а нагаждането към нови часове за сън и хранене се отразява зле на хипокампуса – мозъчната зона, отговорна за паметта. Свързаната с това умора пречи на хората да запомнят нова информация, а същевременно ги кара да забравят важни неща.

Според психолози от Калифорнийския университет хроничната „пътна умора, типична за представителите на международния бизнес, води до изменения в мозъка, които оказват влияние много след като умореният пътник се е върнал към нормалния си ритъм на живот. Учените наблюдавали хамстери, чийто дневен режим бил изместван неколкократно с по шест часа. Недоспалите животни показали сериозни загуби в паметта и неспособност да заучават нови неща цял месец след нормализирането на режима им.
Освен проблемите с паметта се забавят и реакциите ни, повишава се рискът от диабет, високо кръвно налягане и рак, обобщават още психолозите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай