Пакетът "Мобилност" за идния европарламент

За първи път се настоява за законодателство, което разделя Европа, коментира министърът на транспорта

Пакетът "Мобилност" за идния европарламент | StandartNews.com

Като неприятна окачестви транспортният министър Росен Желязков новината от Брюксел, че още следващата сряда ЕП ще гласува пакета "Мобилност", който ощетява нашите транспортни фирми.

Желязков уточни, че България ще продължи да се бори за това пакетът да остане за гласуване едва в следващия европарламент при търсене на компромиси за всички заинтересовани страни.

"Правим всичко необходимо, за да гарантираме едно справедливо европейско законодателство. Ние не сме против пакета за мобилност, ние сме против протекционизма и против рестриктивните норми, така, както са предвидени в момента", уточни той в кулоарите на парламента. "При всяко положение ние ще отстояваме заедно с колегите от Полша, Унгария, Литва, Латвия, Румъния и други страни, които недоволстват от предложенията, включени в пакета, ще настояваме да се гледа в следващия парламент", допълни Желязков.

Министърът призна, че са 50 на 50 шансовете да се гласува в ЕП пакетът "Мобилност", като първата възможност е всички против него да бъдат на линия в пленарната зала сутринта и да не допуснат с гласуването си точката да влезе в дневния ред, а ако това стане, по обед да се мобилизират за мощен отпор с гласовете си срещу приемането му.

По същото време в Букурещ ще има съвет на транспортните министри, където Желязков заедно с колегите си от инакомислещите страни също ще работи за каузата. В същото време се очакват и отново протести от транспортния бранш пред ЕП в Страсбург.

"В момента на ниво конференция има ясна подкрепа за пакета  от либерали и социалисти, ясно противопоставяне от страна на консерватори и зелени, въздържане в рамките на ЕНП, от гледна точка на политическото разделение имаме 50 на 50. Тоест, Европа за първи път е разделена по географски признак по законодателния пакет. Разделена е и по политически признак, но по начин, по който досега няма прецедент - да се настоява за законодателство, което разделя Европа", удивен е министърът на транспорта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай