Ново пет! Пейки вместо палатки на кръстовища

Президентът пусна пост докато ги вдигаха

Ново пет! Пейки вместо палатки на кръстовища | StandartNews.com

Центърът на София пак е палатков лагер. Повечето от протестиращите са на Орлов мост, където палатките са разпънати. Отсечката между Софийския университет и "Орлов мост" е задръстено от кофи за смет.

Кръстовището при  Софийския универсшитет е също блокирано, но не с палатки, а с пейки, на които са се разположили десетина-двайсет души и нямат никакво намерение да си тръгват.

Шатра на жълтите павета до Министерски съвет бе вдигната за минути. Тя събра Отровното трио, които играят карти. Други пък замерят с домати сградата на правителството.

Вдигането на първите палатки съвпадна с пост на президента Румен Радев във Фейсбук. Това става само час и половина след като той

се появи пред протестиращите, за да им каже, че "най-важното е да няма полицейско насилие" и „да не се превърнем в полицейска държава".

В този час обаче той реши да се присъедини към виковете за Оставка на множеството. Пише, че „изпълнителната власт въвлича силите на реда в конфликт с хилядите протестиращи българи“. Според него това се случвало, за да се избегне поемането на политическа отговорност, а „цената плащат онези, които настояват за законност и редовите служители на реда".

Според него готовността да се жертва гражданския мир в името на политическото оцеляване било безпрецедентен за българския преход акт на политическа ескалация.

Думите му почти се покриват с изказванията на Отровното трио, които заедно с Ренета Инджова нахъсваха протестиращите, че никой не може да отнеме палатките им, действията на правитеството да ги бутнат „са опит за гражданска война“.

Група протестиращи по-рано се опита да блокира движението по бул. "Цар Освободител", като демонстрантите пресичаха непрекъснато пешеходната пътека пред сградата на Българската народна банка, но полицията успя да осуети провокацията.

34-годишен мъж беше задържан в района на Българската народна банка, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи. "Лицето беше проверено и ще бъде транспортирано до съответното РПУ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай