Пак нагазиха в кристалните води на Окото в Рила

Чудси туристи се изкъпали в Окото и се мотали по хавлии на брега

Пак нагазиха в кристалните води на Окото в Рила | StandartNews.com

За пореден път туристи нагазиха в едно от Седемте рилски езера – Окото. Къпането и нагазването в кристалното езеро е абсолютно забранено. Заснел ги е планинарят от Кюстендил инж. Севделин Атанасов.

"Слизах от езерния връх надолу и видях, че от северния бряг на "Окото", която е много удобна за снимки, 2-3 момчета скочиха във водата. Беше далече, но след като се приближих на 50-60 метра, ги снимах, те тогава излизаха от водата - по бански, бяха с хавлиите. Бяха се подготвили за къпане, в планината никой не ходи по бански и никой не си развява хавлията така", каза инж. Севделин Атанасов за "България сутрин".

"Нямаше да вдигна шум, ако не ставаше въпрос за Седемте рилски езера, които са свещено място. Сигнализация в такъв момент към когото и да е - е абсолютно безпредметна, защото дори на горната станция на лифта да има някого, докато той дойде и ще минат два часа. Тези хора ще са на съвсем друго място. Да се обадя на парка? Те какво могат да направят? По никакъв начин не може да се контролира това нещо чрез хора", допълни инж. Атанасов пред Bulgaria ON AIR.

Според него задължително трябва да има видеоконтрол, но и да се промени законодателството, така записитена нарушения от камери да се признават поне за глоби.

"Има табели и на английски, и на български. Туристите сега започват да се събират, има около 50-60 палатки на старата хижа. А високо в планината най-много хора имаше от Израел", коментира инж. Севделин Атанасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай