Овладяха огнения ад между Ст. Загора и Хасково

Екипи на пожарната са разположени на всички опасни точки

Овладяха огнения ад между Ст. Загора и Хасково | StandartNews.com

Големият пожар, който трети ден бушува между няколко села на границата на областите Стара Загора и Хасково, не стихва. Горят хиляди декари смесена гора, треви и храсти.

Директорът на областната пожарна в Стара Загора комисар Стоян Колев заяви, цитиран от БНТ, че върху целия периметър на пожара е осъществен контрол. "Все още работим от югоизток и от югозапад, за да сме сигурни, че тези огнища, които вчера се събраха вътре в периметъра, днес няма да се получат изненади от тях", добави комисарят.

Екипи на пожарната са разположени на всички опасни точки, а останалите се наблюдават с обходи на всеки половин-един час. Пожарникарите от Хасково работят интензивно, като при тях ситуацията също е овладяна.

"Периметърът е 20-ина километра и трябва да сме изключително сигурни, вятърът, който дойде следобед, че няма да има проблеми след това", каза още комисар Колев.

Около 15 000 декара смесена гора, треви и храсти засегна огънят тук. Каква е причината - тепърва ще се установява, като не е изключена и версията за умишлен палеж.

Няма опасност за хората и населените места.

"Охраняват се вече загасените участъци, ситуацията е под пълен контрол и се надяваме, че днес вече навсякъде ще бъде потушен огънят", заяви областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

Тя обясни, че вероятно в някакъв момент е имало пряка опасност за населените места и затова е включена тежка техника, за да бъде направен просек и да бъде защитено населението. "Получихме помощ от ТЕЦ-а и от "Мини Марица изток", от много доброволци, от горското военни поделения също се включиха в гасенето на пожара", допълни Микова.

Областният управител на Стара Загора каза още, че се работи по всички версии, но все още е рано да се каже каква е причината. Според нея вероятно е човешка грешка или немарливост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай