Овчаров: Няма християнски икони в ислямска изложба

Османското завоевание унищожава не само държавите, но и тяхното изкуството

Овчаров: Няма християнски икони в ислямска изложба | StandartNews.com

Взетото решение за отмяна на изложбата от български археологически находки в Лувъра е правилно. Християнски икони не могат да бъдат показвани в изложба, която е ислямска, коментира археологът проф. Николай Овчаров в интервю за бТВ.

Той припомни, че османското завоевание унищожава не само държавите, но и тяхното изкуството. „Разрушени са хиляди църкви и манастири. Съсипани са много ръкописи", каза археологът и подчерта, че развитието на християнското изкуството по време на робството е силно ограничено, но остава крепител на българския народ.

„Християнството е съхранило българския народ по време на турското робство. Именно затова не е логично да се поставя такава тема на изложбата“, подчерта той.

Проф. Николай Овчаров коментира и казуса с частната колекция на бизнесмена Васил Божков. „Изнасят се само каменните статуи. Златното съкровище е уникално. За него ще се направят специални контейнери, с които ще се изнесат експонатите“.

„Още през 2004 г. президентът Георги Първанов предложи да се амнестират големите частни колекции. В началото на 2005 г. министърът на културата Нина Чилова започна борба с частните колекционери. Аз участвах в екипа, в който подготвяхме новия закон за културното наследство. Аз бях първият, който видя тази уникална изложба. Беше ми предложена работа от самия Божков, но аз отказах. Причината за това бе неяснотата около законността на артефактите“, разкри проф. Овчаров.

Той призна, че е имало пропуски в закона, които са позволили на бизнесмена да не регистрира голяма част от колекцията си. „В този период се въведе термина "държател", ако не се докаже произхода на експонатите. Част от колекцията няма документи за произход. В разпоредбата, която сега се подготвя, тези вратички в закона се премахват“, увери той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай