Отварят допълнителни места в яслите в София

700 допълнителни места ще бъдат осигурени за децата в яслени групи в София. Столичният общински съвет прие от 20 на 23 да се увеличи броят на децата, стига да има възможност за това...

Отварят допълнителни места в яслите в София | StandartNews.com

700 допълнителни места ще бъдат осигурени за децата в яслени групи в София. Столичният общински съвет прие от 20 на 23 да се увеличи броят на децата, стига да има възможност за това. По преценка на директорите ще бъдат обявени свободни места, съобщи Тодор Чобанов, заместник-кмет по култура и образование.

"Ако има ниска средномесечна посещаемост, която е факт в много яслени групи при нас, тогава да има възможност за приемане на до три деца допълнително, което най-вероятно в София ще означава около 700 деца допълнително приети. Разбира се, това не означава, че във всяка яслена група ще бъдат разкрити, но при повечето детски градини персоналът е разчетен за максимално натоварване. Квадратурата е разчетена за големи групи, така че няма проблем, ако има средно ниска месечна посещаемост, да вървим към приемане на до три деца допълнително. Това е норматив на Министерството на образованието, припомням. Ние просто го въвеждаме в общинския регламент", коментира заместник-кметът.

Столична община предвижда редукция на децата с хронични заболявания и специални образователни потребности (СОП) в групите на детските градини и ясли, съобщи още Чобанов.

„Ще се подложи на обществено обсъждане редукцията за децата с хронични заболявания от 5 на 3 в група и тези със СОП от 3 на 2. На този етап няма как да знаем как ще завърши процесът, но е много вероятно да се въведе мярката, защото се приема доста консенсусно от различните организации“, обясни той.

„По общественото обсъждане има голяма активност. Хората са отговорни, дават ценни предложения. Бях приятно изненадан да чуя идеи, които са готови за въвеждане в правилата. Ще обработим всичко, както е по закон, ще има сравнителна таблица с текстове и предложения, които са постъпили. Следващите седмици се надявам да финализираме работата по доклада и от новата кампания през май месец, той да бъде приет от Столичния общински съвет и въведен в практиката“, обясни Чобанов.

Той каза, че на обществено обсъждане ще мине и предложението две деца от едно семейство да бъдат приемани в едно детско заведение. Според него това въвеждане е необходимо, защото родителите изпитват сериозни неудобства, когато трябва всекидневно да посещават два обекта при водене и прибиране на децата от ясла или детска градина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай