Отпаднали роми вземат 3 класа за 1 година

Директори на училища в гетата са притеснени

Отпаднали роми вземат 3 класа за 1 година | StandartNews.com

Отпаднали от училище роми ще имат правото да вземат три класа за една година. Такава възможност в момента нямат дори и ученици от елитни училища като Софийска математическа гимназия, които биха могли да преодолеят две години, но по самостоятелен план.

Причината, поради която на възрастните роми е отпусната подобна привилегия, е проектът  с европари, „Нов шанс за успех“, чието финансиране следващата година приключва. Заради това и държавата им дава възможност да вземат пети, шести и седми клас в една година, за да получат диплома за основно образование.

Директори на училища в гетата, където този проект функционира, са притеснени, защото предложеният вариант няма да ограмоти ромите, нито да ги направи среднисти, а по-скоро ще отпаднат на изпитите още след пети клас.

Сгъстеният учебен план дава възможност всеки клас да се взема за 600 учебни часа, след което следва изпит. „Пети клас вече приключи, чакаме кога през февруари ще бъдат насрочени изпитите на учениците ни над 16 години. Прогнозирам, че много от тях няма да минат в шести клас, който ще започне през март“, заяви директорката на сегрегираното училище във Филиповци Милена Бенкова. „И преди това, когато бяха на пълна учебна година, оцеляваха най-отговорните. Хората ходят и на работа, гледат деца. От над 60, които започнаха пети клас, през декември останаха 45, останалите са изключени за отсъствия. Не зная колко хора ще се явят на тези изпити, защото много от тях не са убедени, че ще усвоят материала за толкова време“, казва тя. На онези, които посещават училище след работно време, се отпуска стипендия, но според нея поне в столицата изпитите се контролират много строго. „Идва проверител от Регионалното управление на образованието или МОН и снима работите им веднага след края на изпита“, твърди тя. Директори в страната обаче се опасяват, че част този път ромите ще бъдат „пуснати“ да преминат в по-горен клас, за да бъдат усвоени парите по проекта. Неговият бюджет бе близо 25 милиона лева.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай