Отпада водният режим в Перник

Изминалата нощ бе последната, в която перничани нямаха вода

Отпада водният режим в Перник | StandartNews.com

Изминалата нощ бе последната, в която перничани нямаха вода. От днес водният режим отпада, потвърди управителят на ВиК в града Борислав Иванов след среща в Перник с участието и на министъра а околната среда и водите Емил Димитров.

Язовир „Студена” вече е пълен. Обемът му наближава 21 млн. куб. метра и дългоочакваният от перничани край на водната криза вече е факт, заяви Борислав Иванов.

На критиките , че заради забавяне отмяната на режима язовир „Студена” може да прелее, водният шеф отговори така.

„Същите тези хора, които преди четири месеца казваха, че на язовир „Студена” му трябват три години, за да се напълни, сега ни атакуваха с това защо толкова се забави отмяната на режима, защо продължава, ще прелее язовирът. Ние сме хората, които управляваме този процес и молбата ми е да разчитат на нас, че оттук нататък втори път това нещо няма да се случи”, каза Иванов.

Режимът в Перник беше въведен на 18 ноември 2019 г. заради драстичното спадане на нивото на язовир „Студена”, а графикът на водоподаване беше променян неколкократно.

Протести, арести и оставки съпътстваха водната криза. В града беше обявено бедствено положение.

В края на миналата година правителството отпусна 35 млн. лева за ремонт и подмяна на част от водоснабдителната система на Перник.

Изграден беше и авариен водопровод, за може града да бъде захранван с вода от язовир „Бели Искър”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай