Отпада удостоверението за BG-гражданство

Софтуерът в Държавната агенция за българите в чужбина е манипулиран, твърди Марияна Николова

Отпада удостоверението за BG-гражданство | StandartNews.com

Софтуерът в Държавната агенция за българите в чужбина, с който се кандидатства за получаване на удостоверение за български произход, е манипулиран. Това съобщи в интервю за "Дарик" радио вицепремиерът Марияна Николова.

По думите й на Държавната агенция за електронно управление е възложен одит, който ще установи откъде идва проблемът, който "хакерства системата". Междувременно пред сградата на агенцията за българите в чужбина се натрупвали опашки, хората се редят от вечерта, защото подаването на заявления онлайн е невъзможно. .

Николова смята, че удостоверението за произход трябва да се премахне, но кандидатите за българско гражданство по произход да доказват минимално владеене на българския език. Такъв бил подходът в Унгария. Сега минимално владеене на езика се изисква от кандидатстващите за гражданство на други основания. Тъй като редът е различен, ако отпадне удостоверението за произход, кандидатите ще трябва да покажат, че владеят минимално езика по изискванията на европейската и(езикова рамка, се разбра от думите й.

Вицепремиерът залага на опита на Унгария и при социализацията на децата - майки. Тя разказа, че се обмисля създаването на центрове по общественополезна дейност по унгарски модел, където непълнолетните момичета, станали родители, да се обучават на работа в домакинството - повиване на бебето, готвене, шиене и други дейности, които не владеят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай