Отново замразиха майчинските на 380 лв.

Скачат пенсиите на военни и полицаи

Отново замразиха майчинските на 380 лв. | StandartNews.com

Обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст отново ще бъде замразено и ще остане 380 лв. през 2021 г. Такива текстове в Закона за бюджета за държавното обществено осигуряване (ЗДОО) приеха на първо четене ресорните комисии към Народното събрание (НС).

„Основната цел на бюджета за 2021 г. е да защити доходите на осигурените лица и на пенсионерите, като това не се случва като компроментираме финансовата стабилност на системата”, коментира зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, като допълни, че няма да има увеличение в размера на осигурителните вноски, нито в размера на максималния осигурителния доход, който е 3 000 лв.

Минималният дневен размер на обезщетение за безработица ще остане без промяна – 12 лв. Допълнителни 300 млн. лв. ще бъдат отпуснати за схемата „60 на 40”.

Пенсиите на бивши военни и полицаи, възползвали се от ранното пенсиониране, ще бъдат преизчислени от 1 септември 2021 година.

„Този бюджет е направен така, че да помогне на хората с най-ниски доходи и тези 6 месеца да се преживеят, докато излезе ваксината в световен мащаб”, коментира Калин Поповски от ОП, като допълни, че ще подкрепят законопроекта.

„Начинът, по които се вдига минималната пенсия и допълнителната добавка от 50 лв. към всяка пенсия е дълбоко несправедливо, този бюджет няма да реши и най-големия проблем с демографските проблеми в страната, а именно замразяването на майчинските”, каза Весела Лечева от БСП.

Между четенията ще бъдат внесени промени, с които изпълнителите на извънболнична медицинска помощ също да работят с пациенти с COVID-19. Болничните заведения ще бъдат задължени да извършват лечебни дейности, свързани с COVID-19, като ще има санкции при отказ.

Обещаните от премиера Бойко Борисов 237 млн. лева подпомагане на медиците ще бъдат факт между първо и второ четене на бюджета на НЗОК. Тези средства ще се използват за добавки към брутната заплата на изпълнителите на болнична медицинска помощ. За лекари средният размер на добавката ще е 600 лв., а за медицинските специалисти и специалисти по здравни грижи - 360 лв. Санитарите ще получават по 120 лв. месечно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай