Откриха паметник на Удроу Уилсън в София

Монументът е по проект на именития български скулптор Георги Чапкънов

Откриха паметник на Удроу Уилсън в София | StandartNews.com

В историческия център на София бе открит паметник на американския президент Удроу Уилсън, който помогна за запазването на българския суверенитет след края на Първата световна война /1914-1918 г./. Монументът, който е по проект на именития български скулптор Георги Чапкънов, е поставен в градинката между Централната баня и джамията "Баня баши".

На откриването присъстваха представители на българския политически и интелектуален елит, предаде БГНЕС. Сред тях имаше и много представители на съдебната власт, по чиято инициатива се поставя паметникът на 28-ия президент на САЩ. На откриването бяха президентът Георги Първанов, Стоян Денчев, Тодор Чобанов, Ясен Тодоров и главният прокурор Иван Гешев.

Решението за издигане на паметника бе прието от Столичния общински съвет на 23 април тази година.

Удроу Уилсън работи за постигане на справедлив мир. На 8 януари 1918 г. той произнася прочутата си реч за „четиринадесетте точки“, предлага създаването на Обществото на народите, организация, която ще се стреми да помага за запазване на териториалната цялост и политическата независимост на големите и малки нации.

На мирните преговори през 1919 г. Удроу Уилсън отстоява оставането на Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско в границите на Царство България. С решителната си намеса той предотвратява реализирането на огромните териториални претенции на Сърбия, Гърция и Румъния спрямо нашата страна, както и нейното ликвидиране като държава и разделянето на три района, подчинени на нейните съседи. Уилсън е категоричен, че по-скоро ще напусне конференцията и Париж, отколкото да се съгласи с подялбата на един народ със самостоятелна държава и вековно минало. Президентът е срещу отмъстителното отношение към победените народи и се аргументира, че то ще доведе до нова война в бъдеще. Той настоява да се зачита прогласеният от него принцип за етническо самоопределение на териториите при следвоенното устройство.

През 1919 г. Удроу Уилсън получава Нобеловата награда за мир.

Снимки: Пресцентър на Прокуратурата

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай