Отец Никанор издаде тайна за доц. Шишков и дъщеря му

Още като беше ученик се насочи към тези занимания и още тогава се занимаваше с пиротехник

Отец Никанор издаде тайна за доц. Шишков и дъщеря му | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Известният български духовник отец Никанор, който е приятел от детинство с преподавателя и експерт по пиротехника доц. Петър Шишков, разказа пред Нова телевизия свои спомени за него.

ВИЖ ОЩЕ: Обрат в Елин Пелин. Младо момче знае истината за взривовете

„Много духовна сила да пожелаем на Виолета и на детето – братчето“, призова той и обясни, че става дума за съпругата на доцента и по-малкия му син.

ВИЖ ОЩЕ: Защо дъщерята на проф. Шишков е била с него в деня на взривовете? Говори братовчедка

По време на взривовете в склада за фойерверки край Гара Елин Пелин тежко пострадаха 48-годишният доц. Шишков и 20-годишната му дъщеря Кристина. Двамата починаха по-късно в „Пирогов“, въпреки усилията на лекарите да ги спасят.

Оказа се, че отец Никанор и доц. Шишков са били съученици. „Познаваме се от деца – от 90-а година. 34 години вече се познаваме. Той ще остане винаги на 48. Учихме заедно 4 години, прекрасен клас, прекрасни отношения“, спомни си той.

„От този клас имаме поне три семейства – момчета и момичета, които се ожениха. Едни от тях са Петър и Вили“, добави той.

„Още като беше ученик се насочи към тези занимания и още тогава се занимаваше с пиротехника, съвсем любителски. Беше обект и на шеги и на подмятания за това, което прави. Пешо Бомбаджията“, разказа свещеникът. „После този негов интерес стана професионален“, допълни той.

„Мисля, че се превърна в един от най-добрите специалисти в България. Работеше много пъти и извън пределите на страната“, каза той.

Отец Никанор коментира и присъствието на 20-годишната дъщеря на преподавателя в складовете: „И в нея някак си се появи такъв интерес към професията на татко ѝ. Тя в последните години започна да ходи с него и да му помага, на принципа на наследяване на занаята. Това, че тя е била там с него, не е случайност.“

Свещеникът сподели, че поддържал с Шишков контакт до последно. „Последно се видяхме на срещата на класа в нашия манастир на 25 май. След това се чухме във връзка със съучениците“, посочи той.

Попитан с какви думи в качеството си на свещеник би се опитал да утеши близките на загиналите, той каза: „Предпочитам да си замълча. Това в момента е единствено между Вили и Бог – как тя ще го приеме, как ще си общува с Бога. Познавам я като силно момиче, че ще продължи напред, няма да се обезвери, няма да се отчайва в живота. Загубата, която тя претърпява, никой не може да разбере.“

„Не е въпрос на думи, а на мълчание“, добави той.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай