Петък,

Отбелязваме 111 години българска независимост

От: Редактори, сн. БНР/БТА -
A
A
A

Старата столица Велико Търново стана център на честванията за 111 години от обявяване на независимостта на България. Министри, депутати, стотици великотърновци и гости се включиха в тържеството, предаде БНР.

България чества днес 111-ата годишнина от обявяването на независимостта. На тази дата българското управление отхвърля васалното си положение спрямо Османската империя, заложено в Берлинския договор.

Независимостта е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в черквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново, а след това е обявена и в крепостта „Царевец“.  Поради това и старопрестолната столица е център на ежегодните тържества.

Във всеки един областен град и общински център на страната ще има тържества по повод празника на Независимостта.

С разум и самочувствие да работим за изграждането на модерна България, призова в Деня на независимостта президентът Румен Радев.

„111 години след този смел политически акт ние продължаваме развитието на страната ни по европейски, следвайки идеалите за свобода и независимост“, написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук профила си.

"Нашето единство и обединените ни усилия са най-важното условие за постигане на общата ни цел – развита и просперираща България в стабилна и сигурна Европа". Това послание отправи в приветствието си по повод Деня на независимостта председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. "22 септември е паметна дата, която увенча стремежа на поколения българи да бъдат свободни, обединени в своя държава и сами да чертаят бъднините си.", отбелязва председателят на парламента.

В София честването се проведе пред Паметника на независимостта на площад „Княз Александър I”.

Празничните прояви във Велико Търново започнаха с тържествена литургия на Великотърновския митрополит Григорий в църквата „Св. 40 мъченици“. След това в крепостта „Царевец“ с военен ритуал бе издигнат националният флаг.

В Плевен стотици отбелязаха на площад „Стефан Стамболов“ Деня на независимостта . На същото място преди 111 години е оповестен Манифестът за свободна България.

В Троян повече от 350 доброволци от националното дружество „Традиция“ ще направят възстановка на боеве от Първата световна война и битката при Дойран. На тържествата в града ще присъства вицепрезидентът Илияна Йотова.

С жива картина и шествие в Шумен членовете на родолюбивия комитет "Крум Страшний" отбелязаха 111-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. Честването започна с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал“.

Сред акцентите на честванията в Ямбол е откриването на изложба, посветена на Първата световна война и ямболския цепелин, извършил най-продължителен полет в световната военна история, която ще се открие в Музея на бойната слава.

С поднасянето на венци и цветя пред паметника на Кракра Пернишки и с празнично шествие в Перник беше отбелязана 111-ата годишнина от обявяването на независимостта на България.

Тържественото отбелязване на Деня на независимостта във Враца събра десетки врачани на обновения централен площад в града.

Стотици граждани в Сливен се събраха пред паметника на войводата Хаджи Димитър, за да отбележат 111-ата годишнина от обявяване на независимостта на България. На тържествената церемония бе издигнат националният флаг, а признателните сливенски граждани поднесоха венци и цветя на паметника на сливенските възрожденци и падналите за свободата на България.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички